Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Επιθετικές» ρευστοποιήσεις στις μετοχές – Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό

Αγορές: «Επιθετικές» ρευστοποιήσεις στις μετοχές – Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό

Σε επιθετικές ρευστοποιήσεις βρέθηκαν και πάλι οι αγορές μετοχών, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία οιαδήποτε στιγμή, παρά το «διπλωματικό πυρετό» στον οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες όλες οι μεγάλες δυνάμεις για την εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,8%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε σημειώσει «βουτιά» 3%, με μεγάλο χαμένο τα ουκρανικά κρατικά ομόλογα, που είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν 10%. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές ήταν φυσικό να αναζητήσουν την ασφάλεια στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, το δολάριο, το γιέν και το ελβετικό φράγκο. 

«Οι μετοχές προεξοφλούν τους κινδύνους από έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού σε ολοκληρο τον κόσμο και μία πιο επθετική νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρει ο Τζορτζ Μπαλ, πρόεδρος του τμήματος διαχείρισης πλούτου της Sanders Morris Harris. 

«Οταν πρόκειται για το ρωσικό θέμα, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αβεβαιότητες. Από τη μία, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η Φέντεραλ Ριζέρβ στις επιτοκιακές αυξήσεις της και από την άλλη υπάρχει η γεωπολιτική ένταση με την Ρωσία»,αναφέρει ο Ματ Σίντλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fidelity Investments.

Ο δείκτης παρακολουθεί τη μεταβλητότητα για τις ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθκε στις 30,05 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου. 

ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 20 ημερών, με μεγάλους «χαμένους» τον κλάδο τραπεζών και ταξιδίων. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης «μάζεψαν» τις απώλειές τους, καθώς η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε πιθανούς συμβιβασμούς με την Ρωσία, γεγονός που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση μέρους της έντασης. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες 3,3%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχαν φθάσει έως 4,5%, δεχόμενες πλήγμα από την αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του «πυρήνα» του ευρώ. 

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες με δραστηριότητες στην Ρωσία, όπως Raiffeisen Bank International, Unicredit και Societe Generale «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν από 4.2% έως 6.1%. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, oι τράπεζες έπαψαν να παρουσιάζουν τον κλάδο με την καλύτερη επίδοση φέτος, δίδοντας τα «σκήπτρα» στον κλάδο ενέργειας. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται από τις αρχές του έτους έως σήμερα περίπου 9%, ενώ οι μετοχές ενέργειας 12%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστητριακός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 5,5%. 

Στη Wall Street, οι μετοχές «μάζεψαν» τις αρχικές τους απώλειες, με τον S&P 500 να περνά μάλιστα σε οριακά θετικό έδαφος, με στήριγμα τα κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των κατασκευαστών ημιαγωγών. 

   
Φυγή των επενδυτών στην ασφάλεια

 

H στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια αποσυμφόρησε την αγορά κρατικών ομολόγων του «πυρήνα» από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων, εν μέσω έντονων ανησυχιών για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την έντονη διπλωματία από όλες τις πλευρές για εκτόνωση της κρίσης. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία αποκλιμακώθηκε ενδοσυνεδριακά περίπου 10 μονάδες βάσης στο 0,24%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Νοέμβριο του 2021, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε αγγίξει υψηλό τριετίας στο 0,30%. Ωστόσο, παρά την χθεσινή αποκλιμάκωση των γερμανικών αποδόσεων, το κόστος δανεισμού στη διετία έχει αυξηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου έως σήμερα 14 μονάδες βάσης, στο -0,40%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2019. 

Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων οδήγησαν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που προσπάθησαν να “μαζέψουν” την ορμητική στάση των προηγούμενων ημερών ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι ο κύριος παράγοντας ήταν η γεωπολιτική ένταση. Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ιγκνάσιο Βίσκο, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει ευέλικτη ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης, ενώ ο συνάδελφός του Γκάμπριελ Μακλούφ της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας χαρακτήρισε εντελώς ανεδαφική μία επιτοκιακή αύξηση τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, στην ευρωπεριφέρεια οι πιέσεις παρέμειναν. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών αυξήθηκε στις 170 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο απο το Σεπτέμβριο του 2019. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 1,44%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία στο 2,45% και 2,62% αντίστοιχα με το spread στις 237 μονάδες βάσης.

«Οι αγορές είναι αρκετά ευμετάβλητες και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλότερες αποδόσεις έως ότου οι κεντρικές τράπεζες να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή να φθάσουν στο ζενίθ τους», αναφέρει η Σάντρα Χολντσγουόρθ της Aegon Asset Management. 

 

Στα ύψη τα εμπορεύματα

 

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό επταετίας, με το brent να ξεπερνά αρχικά τα 96 δολάρια το βαρέλι για να επιστρέφει ωστόσο στην περιοχή των 94 δολαρίων. Αντίστοιχη κίνηση έκανε και το αμερικανικό αργό που βρέθηκε προς στιγμή μία ανάσα από τα 95 δολάρια το βαρέλι για να πάρει εν συνεχεία μία «ανάσα» κοντά στα 93 δολάρια. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) απηύθυνε έκκληση στον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή του για να αποσυμφορήσει την αγορά πετρελαίου. 

Σε υψηλά πολλών ετών βρέθηκαν και οι τιμές βασικών μετάλλων, όπως αλουμινίου και νικελίου, καθώς η κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία πυροδοτεί ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς από την Ρωσία, σε μία περίοδο που τα αποθέματα βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο κολοσσός εμπορευμάτων Trafigura προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου αποθέματα αλουμινίου το 2024. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται «δύσκολοι καιροί» για τα ελληνικά ομόλογα  

Ρωσία – Ουκρανία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News