Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 11:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθειες ανάκαμψης των χρηματιστηρίων

Ευρώπη: Προσπάθειες ανάκαμψης των χρηματιστηρίων

Προσπάθειες να ανακάμψουν μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες καταβάλουν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, να αλλάζει το κλίμα πανικού που περιέβαλε χθες τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο σχεδόν 1,10%, με τους κυριότερους κλάδους του να κινούνται ανοδικά.

Τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου τα οποία χθες δέχθηκαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς ενισχύονται πλέον του 1,40%, αυτό του Παρισιού κερδίζει περί του 1,20%, στο +0,66% το χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

Ο κλάδος που ξεχωρίζει σήμερα είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχυόμενος κατά 1,70% και ακολουθεί αυτός των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με κέρδη της τάξεως του 1,60%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές διατηρούνται οι φόβοι ότι επίκειται μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ιδιαίτερα αφότου οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Κίεβο αργά χθες Δευτέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επικαλείται τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων» στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει μερικά από τα στρατεύματά της στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς ασκήσεων αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι κοινές ασκήσεις με τα στρατεύματα στη Λευκορωσία πρόκειται να συνεχιστούν έως τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.

Κατά τα άλλα, τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία συρρικνώθηκε κατά 38.000 τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, όταν η μετάλλαξη Όμικρον χτύπησε την Ευρώπη. Ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε σχεδόν κατά 32.000 τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάμπτει.

Η μετοχή της Glencore κινείται ανοδικά κατά 3,6% αφότου ο κολοσσός των εμπορευμάτων ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 21,3 δισ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσια με ένα χρόνο νωρίτερα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει 1,5 δισ. δολάρια για την επίλυση μιας σειράς ερευνών για απάτες.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News