Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 18:21
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Απώλειες 300 μονάδων για τον Dow – Πτώση 2% στην Ευρώπη

Υπό τον πολιορκητικό κριό της Ουκρανίας και της Fed

Αγορές: Απώλειες 300 μονάδων για τον Dow – Πτώση 2% στην Ευρώπη

Υπό τον πολιορκητικό κριό της Ουκρανίας και της Federal Reserve τελεί σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο ακολουθεί την πτωτικά τάση των ευρωπαϊκών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά σχεδόν 350 μονάδες (-1%) και διολισθαίνει στις 34.400 μονάδες. Κατά 0,5% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο δείκτης φόβου VIX αυξάνεται κατά 9%.  

Στο επίκεντρο της επενδυτικής ανησυχίας βρίσκονται τα σενάρια για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να μην αποκλείει μια άμεση εισβολή της Ρωσίας, με απρόσμενες επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. 

Από την πλευρά της, πάντως, η Μόσχα επιμένει ότι υπάρχουν περιθώρια διπλωματίας και ότι δεν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, κανείς από τη Δύση δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την ειλικρίνεια του Κρεμλίνου. 

Η ρωσο-ουκρανική κρίση επηρεάζει και τις αγορές της Ευρώπης, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,2% και τις 459 μονάδες. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν, επίσης, οι αγορές σε Φρανκφούρτη (-2,4%), Λονδίνο (-2%), Παρίσι (-2,7%), Μιλάνο (-2,5%) και Μαδρίτη (-3%). 

Μια δεύτερη πηγή κινδύνου για τις μετοχές συνίσταται στη δεδομένη πρόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την άμβλυνση του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών (7,5%). 

Το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Οι επενδυτές, όμως, ανησυχούν ότι θα ακολουθήσουν διαδοχικές αναθεωρήσεις, με τη Fed να αποσύρει τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα της πανδημικής περιόδου. Ενδεικτικά οι αναλυτές της Goldman Sachs «βλέπουν» έως και επτά αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, το οποίο κυμαίνεται στη ζώνη του 2%, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πτώση 2% στο Χρηματιστήριο – Βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Ουκρανία – Ρωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News