Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 11:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση που ολοκληρώνει την τρέχουσα εβδομάδα, μία ημέρα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό σαράντα ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται πλησίον του -1%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Έντονες πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο, διαγράφοντας περί του 1,30% και τα δύο, ενώ απώλειες της τάξεως του 0,90% παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο.

Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι και σήμερα ο αρνητικός πρωταγωνιστής μαζί με αυτόν των λιανικών πωλήσεων, οι οποίοι προσεγγίζουν το -1,70%.

Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων έχει ανάψει εκ νέου, μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έτρεξε με ρυθμό 7,5%, ο ταχύτερος από τον Φεβρουάριο του 1982.

Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει κάνει τους αναλυτές να προχωρούν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, πλέον κάνουν λόγο για επτά επιτοκιακές αυξήσεις φέτος και εκτιμούν ότι θα είναι οι αυξήσεις αυτές διαδοχικές κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία. 

Ωστόσο τα σχόλια του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενόσω ο πληθωρισμός δεν χαλιναγωγείται, έχει κάνει τις χρηματαγορές να προεξοφλούν κατά μεγάλο ποσοστό ότι τον ερχόμενο Μάρτιο η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 2000. 

Πίσω στη Ευρώπη, η μετοχή της Volvo χάνει 3,70%, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2021 τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών. 

Αντιθέτως ανοδικά κινείται η μετοχή του γαλλικού τηλεοπτικού ομίλου  TF1, αφού ανέφερε ενίσχυση 14,2% των διαφημιστικών του εσόδων πέρυσι. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Αναμένει πλέον επτά αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

ΗΠΑ: Σε διαστημική τροχιά ο πληθωρισμός – Στο 7,5% τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News