Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,17%

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις μετοχές

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές και στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του κάνοντας το «5 στα 5», καθώς και στις πέντε συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδαw σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,17%, έχοντας ανέλθει έως τις 484,14 μονάδες σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Οριακές απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αυτό του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,35%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,36%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ βρίσκεται στο +0,22%.

Χθες το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέρριψε το δικό του ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τις 13 του περασμένου Αυγούστου, αγγίζοντας τις 16.064,79 μονάδες. Σήμερα εντούτοις, τα στοιχειά για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο απογοήτευσαν, καθώς έτρεξαν με ρυθμό -1,1%, από το -3,5% του Αυγούστου κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι γερμανικές βιομηχανίες θα ανέκαμπταν στον τελευταίο μήνα για το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Απογοήτευση ήρθε και από τη Γαλλία, καθώς και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε στο -1,3% τον Σεπτέμβριο, από το +1% τον Αύγουστο.

Η εβδομάδα που φεύγει χαρακτηρίσθηκε από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς υπήρξαν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ).

Η μεν πρώτη επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι στα σχέδια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η ΒΟΕ χθες, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 0,10%, αν και χρηματαγορές ανέμεναν ευρέως ότι θα ανακοίνωνε αύξηση των επιτοκίων.

Στο μεταξύ στην ευρωπαϊκή ήπειρο επικρατεί αναβρασμός από την νέα έξαρση στα κρούσματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την πανδημία ενδεχομένως να φθάσουν τους 500.000 τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News