Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Έναρξη εβδομάδας με τις μετοχές σε άνοδο 

Ευρώπη: Έναρξη εβδομάδας με τις μετοχές σε άνοδο 

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να εισέρχονται στην καινούργια εβδομάδα, έχοντας να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα των δύο προηγούμενων εβδομάδων, τις οποίες ολοκλήρωσαν με απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,60%, έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των βασικών του κλάδων σε θετικό έδαφος. 

Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενισχύονται κατά 0,76% και τα δύο, ενώ αυτά σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο κινούνται υψηλότερα κατά σχεδόν 0,34%.

Ο κλάδος της τεχνολογίας αγγίζει το +1,20% κι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να αποτινάξει από γύρω του το αρνητικό κλίμα για το οποίο συνέτεινε η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων. 

Κέρδη που πλησιάζουν το 1% παρουσιάζει ο κλάδος των πρώτων υλών, με τις μετοχές των εταιρειών που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα να ξεχωρίζουν, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της ασιατικής χώρας, ότι μειώνει το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (12 μήνες) κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85% από 2,95%, κάτι που καθιστά τη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις φθηνότερη. 

Ήπια πτώση της τάξεως του 0,16% σημειώνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση της Renault με την οποία γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις της για το 2021 υποχώρησαν κατά 4,5%, στις 2,696 εκατ. Μονάδες, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. 

Το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, στην επικαιρότητα πρωταγωνίστησε η πρόταση της Unilever, να αποκτήσει το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της Glaxo Smith Kline, αντί του ποσού των 50 δισ. στερλινών, την οποία η δεύτερη απέρριψε.

Η μετοχή της GSK, πραγνατοποιεί άλμα της τάξεως του 4%, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Unilever κάνει βουτιά με αντίστοιχο ποσοστό, καθώς με καινούργια ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή στρατηγικής σημασίας. 

moneyreview.gr
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News