Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε διαστημική τροχιά ο πληθωρισμός – Στο 7,5% τον Ιανουάριο 

ΗΠΑ: Σε διαστημική τροχιά ο πληθωρισμός – Στο 7,5% τον Ιανουάριο 

Σαν όχημα δίχως φρένα μοιάζει η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιανουάριο συνέχισε να ανεβάζει ταχύτητα, διαμορφούμενος υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο εκτινάχθηκαν στο 7,5%, έναντι 7% τον Δεκέμβριο και εκτιμήσεων για ποσοστό στο 7,3%. 

Το επίπεδο αυτό συνιστά το υψηλότερο στο διάστημα των τελευταίων 40 ετών (από τον Φεβρουάριο του 1982) και είναι σίγουρο πώς ήδη οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Παράλληλα, ο Ιανουάριος είναι ο τέταρτος συναπτός μήνας, κατά τον οποίο ο πληθωρισμός διαμορφώνεται άνω του 6%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 6% ένα υψηλό από τον Αύγουστο του 1982, από 5,5% τον Δεκέμβριο και έναντι προβλέψεων για 5,9%,. 

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,6%, όσο και τον Δεκέμβριο, με τον δομικό πληθωρισμό να επιταχύνεται επίσης με τον ίδιο ρυθμό. 

Πλέον με τον πληθωρισμό να μην χαλιναγωγείται, φαντάζει κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η Federel Reserve στην επόμενή της συνεδρίασης στις 16 Μαρτίου θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι σύσσωμο το δ.σ. της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται εκτός ορίων, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι διατεθειμένοι να αυξάνουν τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση για το 2022.

Οι χρηματαγορές τιμολογούνται ως επί τω πλείστον για τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από το 2% το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ

Ρ. Μπόστιτς (Fed): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Πάουελ: Έτοιμοι να «πολεμήσουμε» με κάθε μέσο τον υψηλό πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News