Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας

Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, ακολουθώντας τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Wall Street, εν μέσω ενός μαζικού sell-off στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX υποχωρεί κατά σχεδόν 0,50% και είναι η πορεία του στη σημερινή συνεδρίαση «κρίσιμη» για το πώς θα ολοκληρώσει την εβδομάδα, καθώς με το να παραμείνει αμετάβλητος χθες, βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το οποίο εισήλθε στην τρέχουσα εβδομάδα. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσιάζει τις περισσότερες απώλειες μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών, βρισκόμενο στο -0,68%, του Παρισιού διαγράφει 0,59%, της Φρανκφούρτης κινείται χαμηλότερα κατά -,44%, ενώ αυτό του Λονδίνου βρίσκεται οριακά υπό του μηδενός. 

Οι κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία, των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδίων και αναψυχής και των πρώτων υλών, αποδυναμώνονται περί του 0,90%.

Παρόμοιο ποσοστό αρνητικής μεταβολής παρουσιάζει και ο κλάδος της τεχνολογίας, ακολουθώντας την πορεία του ομολόγου του στη Wall Street χθες βράδυ, για τον οποίο όμως το πιεστικό «κύμα» ήταν έντονο, με αποτέλεσμα ο Nasdaq να απωλέσει 2,41%. 

Οι χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις οποίες επανέλαβε τη ρητορική ότι με την εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, αλλά και τις τιμές παραγωγού που σημείωσαν ιστορικό υψηλό ρεκόρ σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, η αύξηση των επιτοκίων επιτάσεται προκάλεσε ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών. 

Βουτιά σχεδόν 19% πραγματοποιεί η μετοχή της γαλλικής κρατικής υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, μετά την εντολή του Παρισιού να πουλήσει περισσότερη από τη φθηνή πυρηνική ενέργεια που παράγει σε μικρότερους ανταγωνιστές της, ως μέτρο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News