Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Υποτονική έναρξη στα χρηματιστήρια

Από τους κυριότερους κλάδους αυτοί που βρίσκονται στα κόκκινα, είναι των πρώτων υλών και της ενέργειας,

Ευρώπη: Υποτονική έναρξη στα χρηματιστήρια

Υποτονικά κινούνται στη σημερινή έναρξη της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ που σημείωσαν χθες, με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2021 να παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.  

Ο Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, έχοντας κάνει πέρασμα από τις 490,52 μονάδες, μια ανάσα από το χθεσινό ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 490,58 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει κέρδη στις 17 από τις τελευταίες 19 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα από την να επιδοθεί σε ένα μπαράζ κατάρριψης των ιστορικών του υψηλών ρεκόρ από τις αρχές Νοεμβρίου.

Περίπου με το ίδιο ποσοστό κινούνται ανοδικά και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ενώ αυτό του Λονδίνου και σήμερα υποχωρεί, σημειώνοντας πτώση 0,14%. Το γερμανικό και το γαλλικό χρηματιστήριο έχουν προλάβει και έχουν σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και σήμερα. 

Από τους κυριότερους κλάδους αυτοί που βρίσκονται στα κόκκινα, είναι των πρώτων υλών και της ενέργειας, καθώς σήμερα οι τιμές των βασικών μετάλλων και του πετρελαίου έχουν πάρει την κατιούσα. Στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), η τιμή του χαλκού έχει διολισθήσεις σε χαμηλό περισσότερο του ενός μηνός. 

Χθες η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβριο, ρυθμός υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%. 

Παράλληλα είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας, σκαρφαλώνοντας τον περασμένο μήνα σε υψηλό περισσότερο των δέκα ετών στο 4,2%. Η απογοητευτική αυτή εικόνα των τιμών καταναλωτή, είναι ο λόγος για τον οποίο ο βρετανικός FTSE 100 χθες και σήμερα καταγράφει απώλειες. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv, τα κέρδη για το προηγούμενο τρίμηνο των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον Euro STOXX 600, αναμένεται να αυξηθούν κατά 60,4% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020, στα 103,6 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News