Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερά σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σταθερά σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Σταθερά σε άνοδο παραμένει η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει τις ανησυχίες της για την ανάπτυξη και τον αντίκτυπο της νέας έξαρσης κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία “δραματική”, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός παρακολουθείται στενά από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής και ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν η άνοδος των τιμών αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας από τις προβλέψεις. Περισσότερο από το ήμισυ της ανόδου του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο αποδίδεται στο υψηλότερο κόστος ενέργειας. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις συνέχισαν την ανιούσα, αν και με πιο βραδύ ρυθμό συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μισή ποσοστιαία μονάδα στο -0,24%. Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη επέστρεψε στο 2% για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου. Η Γερμανία εξέδωσε νέο 30ετές αντλώντας 693 εκατ.ευρώ με μέση απόδοση 0,08%.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η έλλειψη ομολόγων που μπορούν να χρησιμεύσουν ως collateral, παρά την προσπάθεια της ΕΚΤ να επιλύσει το πρόβλημα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το όριο του ρευσού που χρησιμοποιεί ως εγγύηση για τα κρατικά ομόλογα του ευρωσυστήματος στα 150 από 75 δισ.ευρώ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους ενισχύθηκε 1,5 μονάδα βάσης στο 0,987% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 122 μονάδες βάσης. Ωστόσο, όπως διαπιστώσουν αναλυτές της Commerzbank, τα spreads των γερμανικών άρχισαν να κλείνουν το χάσμα με τα βραχυπρόθεσμα ισπανικά και μακροπρόθεσμα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους παρέμεινε κοντά στο επίπεδο του 1,21%, ενώ του πενταετούς στο 0,36%.  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News