ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προς το υψηλό έτους με ώθηση από τις τράπεζες

Στο +0,8% και τις 925 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προς το υψηλό έτους με ώθηση από τις τράπεζες

Προς το υψηλό έτους προσπαθεί να κινηθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να «ξυπνούν» από το πρόσφατο πτωτικό σερί και να δίνουν ώθηση στην ελληνική αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,78% και διαμορφώνεται στις 925,06 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (917,87 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 920,3 έως 925,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή, η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση και να κινηθεί προς το ανώτερο σημείο του έτους, το οποίο βρίσκεται στις 929 μονάδες (30 Αυγούστου). 

Τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, η πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, αλλά και η αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι στηρίζουν το θετικό story. 

Στα αισιόδοξα στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί και η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τους ημερήσιους τζίρους να έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και να κινούνται σταθερά άνω των 70 εκατ. ευρώ. 

Με κέρδη 1,5% οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέραμε, αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή των ημερών, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 1,5% και να διαπραγματεύεται στις 609,8 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τις αρχές Μαΐου. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εξακολουθεί να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (+5% την Τετάρτη), κερδίζοντας άνω του 1,5% και φθάνοντας μία ανάσα από τα 2,9 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς ενισχύονται κατά 1,2%, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο +0,8% και το 0,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,12% 1,24 ευρώ 
  • Attica Bank -1,09% 4,09 ευρώ 
  • Eurobank 0,77% 0,9734 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,63% 2,867 ευρώ 
  • Πειραιώς 1,17% 1,47 ευρώ 

«Κεφάλι» για τους αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 1,6% και τα 10,2 ευρώ, ανακάμπτοντας από την πρόσφατη διόρθωση, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο +1,4% και να «πιάνει» τον στόχο των 2 ευρώ. 

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

moneyreview.gr   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News