Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδας με ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Οι τιμές των μετάλλων συνεχίζουν να ίπτανται

Κλείσιμο εβδομάδας με ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Τις υψηλές πτήσεις για την κατάρριψη των ιστορικών υψηλών ρεκόρ, κινήσεις στις οποίες έχουν επιδοθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, συνέχισαν απτόητες και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίασής της. 

Όπως και χθες έτσι και σήμερα οι επενδυτές δεν έδειξαν ίχνος προβληματισμού από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο συνέχισε να ανεβάζει ταχύτητα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο του 2008. 

Άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το πέρας της συνεδρίασής της, αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, εφησύχασε τους επενδυτές και τις αγορές, αποφασίζοντας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγορών ομολόγων του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία και το γ΄ τρίμηνο του 2021.  

Με το «γκάζι» πατημένο οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταρρίπτοντας για τρεις φορές το ιστορικό τους υψηλό ρεκόρ στις πέντε συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τις αρχές Μαΐου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,65%, επέκτεινε το ανοδικό του σερί στις έξι συναπτές συνεδριάσεις, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη περί του 1,1%, η καλύτερη εβδομαδιαία του επίδοση από τις αρχές του περασμένου μήνα. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών ήταν το ξεκάθαρο στήριγμα του πανευρωπαϊκού δείκτη, καθώς με απαρχή τις μετοχές των βρετανικών εξορυκτικών εταιρειών, ενισχύθηκε κατά 1,92%, ενώ ώθηση πρόσφερε επίσης και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, ωστόσο ακολουθώντας από κάποια απόσταση, προσθέτοντας 1%. 

Οι τιμές των μετάλλων συνεχίζουν να ίπτανται, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή ενώ σε υψηλό τριετίας κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Ενέργειας, με την οποία προειδοποίησε ότι η προσφορά του ΟΠΕΚ το 2022, ενδεχομένως να μην αρκεί να καλύψει τη ζήτηση, η οποία θα επιταχυνθεί από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια, του Παρισιού παρουσίασε τα περισσότερα κέρδη της τάξεως του 0,83%, ακολούθησε της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,78%, του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,65%, στο +0,31% έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. 

moneyreview.gr
 

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News