Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 12:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης στα χρηματιστήρια μετά τη «Black Friday»

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης στα χρηματιστήρια μετά τη «Black Friday»

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον άνοιγμα της προτελευταίας συνεδρίασης για το μήνα Νοέμβριο, μετά τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν την περασμένη Παρασκευή η οποία όπως εξελίχθηκε ήταν «Black Friday» όνομα και πράγμα. 

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,80%, έχοντας σχεδόν όλους τους κυριότερους κλάδους του σε θετικό έδαφος, με προεξέχοντα των ταξιδίων και αναψυχής ο οποίος σημειώνει άνοδο 2,54%, διαγράφοντας μέρος της βουτιάς 8,79% που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή. 

Άνοδο περί του 0,80% σημειώνουν και τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο ενώ αυτό στη Φρανκφούρτη ακολουθεί πιο πίσω με κέρδη 0,40%. 

Στα χρηματιστήρια σήμερα επικρατεί ένα κλίμα ηρεμίας, μετά τον πανικό που ακολούθησε την Παρασκευή από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. 

Για τον STOXX 600 οι απώλειες 3,67% καθιστούν τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε διάστημα δεκαεπτά μηνών. Ωστόσο σήμερα και παρά ότι οι χώρες αρχίζουν και οχυρώνονται ενόψει της νέας μετάλλαξης (ήδη η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της), οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση σήμερα και τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής. 

Με κέρδη που πλησιάζουν το 1,90% κινείται ο κλάδος της ενέργειας, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς διαρρέουν αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να μην αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του ενόψει της νέας μετάλλαξης. 

Την ίδια ώρα, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ισαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός και τον Νοέμβριο επιταχύνθηκε εντούτοις επανέλαβε γι άλλη μια φορά την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι είναι πρώιμο να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News