Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί «ασφυξία» στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί «ασφυξία» στα χρηματιστήρια

Ως ομαδικό παράγγελμα για οπισθοχώρηση έχει λειτουργήσει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διαφαινόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει «αιμορραγία» στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές όπως συμβαίνει σε περιόδους που υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν στραφεί μαζικά στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων αποκλιμακώνονται σήμερα, τα πολύτιμα μέταλλα και το αμερικανικό δολάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 διαγράφει 2,76%, με όλους τους κλάδους του να καταγράφουν επίσης βαριές απώλειες, ακόμη και αυτός της ενέργειας παρόλο που σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα, με εκείνες του ορυκτού καυσίμου να σκαρφαλώνουν σε υψηλό επτά ετών.

Μεγάλο πλήγμα της τάξεως σχεδόν του -3,60% δέχεται το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς η Γερμανία είναι άμεσα εξαρτώμενη ενεργειακά από τη Ρωσία και τους αγωγούς φυσικού αερίου που διαπερνούν από την Ουκρανία.

Παρόμοια είναι και η βουτιά που πραγματοποιεί το χρηματιστήριο στο Μιλάνο και στο Παρίσι, ενώ αυτό στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,18%.

Από τους κλάδους που σήμερα δέχονται κλυδωνισμούς, των ταξιδίων και αναψυχής προσεγγίζει το 4%, όπως και αυτός των τραπεζών, ενώ απώλειες πλέον του 3% παρουσιάζουν οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των δομικών υλικών.

Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός Σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία ενδεχομένως να επιτεθεί στην Ουκρανία πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μια εβδομάδα.

Μια δυνητική κλιμάκωση, απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, φέρνοντας πλήγμα στις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω αγωγών που διαπερνούν την Ουκρανία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία φέρνει νέα άνοδο στις τιμές ενέργειας

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επτά ετών οι τιμές προσεγγίζουν τα 100 δολάρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News