Green Economy Δευτέρα 14/02/2022, 10:22
GREEN ECONOMY

Ευρώπη: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία φέρνει νέα άνοδο στις τιμές ενέργειας

Ευρώπη: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία φέρνει νέα άνοδο στις τιμές ενέργειας

Άνοδο πλέον του 10% καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

Η τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε σήμερα Δευτέρα έως και 14% στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης Μαρτίου, σημείωσε άνοδο περί του 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου έχουν αναρριχηθεί εκ νέου σε υψηλό επταετίας, με τα συμβόλαια άνθρακα να κινούνται υψηλότερα κατά 1,4%, στα 115,50 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός Σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία ενδεχομένως να επιτεθεί στην Ουκρανία πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μια εβδομάδα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσα το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία «κομβική αλλαγή».

Μια δυνητική κλιμάκωση, απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, φέρνοντας πλήγμα στις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω αγωγών που διαπερνούν την Ουκρανία. Στο μεταξύ τα αποθέματα στην Ευρώπη εξαντλούνται ήδη.

Ευρώπη: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία φέρνει νέα άνοδο στις τιμές ενέργειας-1

«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη στην αγορά ενέργεια», δήλωσε ο Τζέισον Μπορντόφ,διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Όμως πριν από τις γεωπολιτικές εντάσεις, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση», όπως σημειώνει.

Οι πρόσφατες αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ βοήθησαν στις ελλείψεις, όπως και ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση πρόσθετων ροών σε περίπτωση που η σύγκρουση φέρει διαταραχές στις προμήθειες έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής ελάχιστα αποτελέσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News