Green Economy Σάββατο 12/02/2022, 13:59
GREEN ECONOMY

Ρίξε λίγες… μπαταρίες στο φυτό να μεγαλώσει

Αντί για λίπασμα

Ρίξε λίγες… μπαταρίες στο φυτό να μεγαλώσει

Μπαταρίες αντί για λίπασμα; Γιατί όχι, απαντάει μία εταιρεία ανακύκλωσης από την Αυστραλία, η οποία μετατρέπει τις παλιές μπαταρίες σε λίπασμα για τις σοδειές. 

Ο λόγος για την Envirostream, η οποία ανακυκλώνει όλων των ειδών τις μπαταρίες και τις καθιστά απολύτως συμβατές με το περιβάλλον και τη φύση.

«Η απόθεση των αλκαλικών μπαταριών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως» παραδέχεται ο Adrian Griffin, διευθυντής της Lithium Australia, μητρικής εταιρείας της Envirostream. 

Η «παραδοσιακή» διαδικασία της ανακύκλωσης των μπαταριών δεν καταφέρνει να καταστήσει επαναχρησιμοποιούμενα όλα τα συστατικά, καθώς μερικά από αυτά είναι τοξικά και επομένως καταλήγουν σε ειδικές χωματερές. 

Ωστόσο, με τη μέθοδο της Envirostream επιτυγχάνεται η ανακύκλωση και των επικίνδυνων ουσιών. Ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα, ο οποίος βρίσκεται σε πολλές μπαταρίες, «μεταμορφώνεται» σε υλικό, το οποίο βοηθάει τα φυτά να αναπτύξουν τη χλωροφύλλη, μία ουσία άκρως απαραίτητη. 

Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται κι από μία φινλανδική εταιρεία, την Tracegrow, η οποία μετατρέπει τις παλιές μπαταρίες σε λίπασμα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. 

Ας σημειωθεί ότι οι αλκαλικές μπαταρίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη, καθώς βρίσκονται σε τηλεκοντρόλ, ρολόγια, παιδικά παιχνίδια κ.α. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Οι μεγάλες εταιρείες ζητούν τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News