Green Economy Πέμπτη 13/01/2022, 15:28
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Η μοίρα του Nord Stream 2 εξαρτάται από τις προθέσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία 

Ε.Ε.: Η μοίρα του Nord Stream 2 εξαρτάται από τις προθέσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία 

Η μοίρα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προθέσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία και μια ενδεχόμενη σύρραξη. Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος του επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική, συμπορευόμενη με τις ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας.

«Σίγουρα η κατασκευή αυτής της υποδομής θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία και τις διαθέσεις της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξερχόμενος από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Ε.Ε. 

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι από το μία θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία και από την άλλη θα προχωρούμε με την υποδομή. Ξεκάθαρα είναι συνδεδεμένη με την γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία», προσέθεσε. 

Ωστόσο όπως επισήμανε ο Μπορέλ, ακόμη και αν η Ρωσία αποφασίσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση, η απόφαση για το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2, θα ενυπόκειται στη Γερμανία για στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. 

Την ίδια ώρα, πολλοί στη γηραιά ήπειρο πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται την ενεργειακή κρίση για να προωθήσει εκβιαστικά την ταχύτερη αδειοδότηση του Nord Stream 2, ενός έργου που διχάζει. Αλλά και η Μόσχα από την πλευρά της θεωρεί ότι απειελείται από τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της Ε.Ε. στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Αποσυμπίεση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Υποχωρούν οι τιμές

Citigroup: 1 τρισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

Εκτός ελέγχου οι τιμές για ρεύμα και πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News