Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 10:19
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος μετά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στην Κριμαία

Πετρέλαιο: Άνοδος μετά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στην Κριμαία

Ανοδικά κινούνται σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου μετά της απώλειες άνω του 3% που κατέγραψαν χθες, καθώς η ένταση στην Ουκρανία δείχνει να αποκλιμακώνεται μετά την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των ασκήσεων στην περιοχή.

Περί τις 10:15 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,07% ήτοι 1 δολάριο, στα 94,31 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,92% ή 0,86 σεντς, στα 92,92 δολάρια το βαρέλι. Χθες το μπρεντ απώλεσε 3,3% ενώ το αργό 3,6%.

Η σημερινή άνοδος φέρνει τις τιμές ξανά προς το υψηλό επτά ετών, επίπεδο που βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με το μπρεντ στα 96,78 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 95,82 δολάρια το βαρέλι.

Η ανακοίνωση της Μόσχας χθες Τρίτη για μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την χερσόνησο Κριμαία μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Ωστόσο, πέρα ​​από την ένταση στην Ουκρανία, η αγορά πετρελαίου παραμένει εν μέσω πιέσεων και οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Τεχνικά θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές να επιστρέφουν στα 90 δολάρια το βαρέλι από μια κίνηση κατοχύρωσης των κερδών λήψης, όμως θα τείνουν προς τα 100 δολάρια καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και η ζήτηση αυξάνεται», αναφέρει ο Τζόναθαν Μπάρατ, επικεφαλής επενδύσεων στον όμιλο Probis.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις μετά το τέλος των ασκήσεων στην Κριμαία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News