Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 09:57
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Πετρέλαιο: Άνοδος με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Με άνοδο εισήλθαν οι τιμές του πετρελαίου στην καινούργια εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να επιφέρουν προβλήματα στην προσφορά του ορυκτού καυσίμου κι ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κρύος καιρός θα ενισχύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τις επόμενες εβδομάδες. 

Περί τις 09:50 ώρα Ελλάδος τιμή του μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,65% ή 0,55 σεντς στα 87,62 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας τις απώλειες 0,6% της Παρασκευής.

Παρόμοια είναι και η ενίσχυση της τιμής του αργού ήτοι 56 σεντς, στα 85,70 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει 0,5% την περασμένη Παρασκευή.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η Πέμπτη διαδοχική κατά την οποία το πετρέλαιο την ολοκλήρωσε με κέρδη της τάξεως του 2%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό από τον Οκτώβριο του 2014.  Οι τιμές καταγράφουν κέρδη περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, εξαιτίας του προβληματισμού για τις προμήθειες και την διάθεσή τους στην αγορά.  

«Οι επενδυτές παραμένουν στο πετρέλαιο εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ αποτυγχάνει να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του», δήλωσε ο Καζουχίκο Σαϊτό, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.

«Η προσδοκία για υψηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ καθώς ο καιρός γίνεται ψυχρότερος αυξάνει την πίεση», συμπληρώνει καιρού ενίσχυσε επίσης την πίεση», είπε.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή χθες Κυριακή για αποχώρηση των μελών της οικογένειας του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, εξαιτίας της δράσης στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι New York Times ανέφεραν αργά την Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν επεκταθεί στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, αφού η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να τοποθετήσει έναν φιλορώσο ηγέτη στην εξουσία.

Στη Μέση Ανατολή, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι κατέστρεψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Χούτι σήμερα Δευτέρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (WAM).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News