Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 12:39
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά 6% για το πετρέλαιο – Κάτω από τα 74 δολάρια η τιμή του βαρελιού

Βουτιά 6% για το πετρέλαιο – Κάτω από τα 74 δολάρια η τιμή του βαρελιού

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της νέας μετάλλαξης Covid στην Αφρική βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, ενόσω οι προοπτικές για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» επιδεινώνονται σημαντικά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κάτω των 74 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%, ενώ τα συμβόλαια Brent βουλιάζουν κατά 5% και διολισθαίνουν στα 77 δολάρια ανά βαρέλι. 

Ο παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει επιφέρει μεγάλη ανησυχία, με αρκετές χώρες να «κόβουν» τις αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες της νότιας Αφρικής.  

«Ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα και οι αγορές έχουν δίκιο να πανικοβάλλονται» σημειώνει ο Keshav Lohiya, αναλυτής της Oilytics. «Είναι ένα παιχνίδι γάτας – ποντικιού μεταξύ εμβολίων και μεταλλάξεων» σπεύδει να προσθέσει.  

Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου έρχεται εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των χωρών του OPEC+ για τα επίπεδα της παραγωγής του Ιανουαρίου.  Ωστόσο, οι υγειονομικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα, ιδίως εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Sell off παρατηρείται και στις αγορές μετοχών, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρές απώλειες άνω του 3%, μετά τον κώδωνα κινδύνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή ως Β.1.1.529, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, ένας αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα. 

Κι όλα αυτά, ενώ η Ευρώπη ήδη βιώνει το δ’ κύμα της πανδημίας, με ολοένα και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα και τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός νέο lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θύμα της νέας μετάλλαξης οι αγορές – Μίνι κραχ και στην Αθήνα

Κορωνοϊός: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα μετάλλαξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News