Business & Finance Τρίτη 25/01/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Η βαρυχειμωνιά «σύμμαχος» των τιμών – Συνεχίζεται η ανοδική τάση

Οι αναλυτές, έχουν προειδοποιήσει για άνοδο της τιμής του μπρεντ έως τα 100 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Η βαρυχειμωνιά «σύμμαχος» των τιμών – Συνεχίζεται η ανοδική τάση

Η ανοδική τροχιά που έχει χαράξει από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο συνεχίζεται και σήμερα, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πλέον η εμφάνιση της βαρυχειμωνιάς στη Δύση κάνει τις προοπτικές για τους καταναλωτές να μην μοιάζουν ευοίωνες.

Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ, καθώς προμηνύεται ένας βαρύς χειμώνας.

Τη δεδομένη στιγμή όμως, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός -όχι άδικα- από τη στιγμή που τα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου στο Κάσινγκ στην πολιτεία του Οχάιο (ο κεντρικός κόμβος διακίνησης στην αγορά των ΗΠΑ), έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εισαγωγές πετρελαίου αναλογούν σε πολύ μικρό ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι μία χώρα που καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της με τη δική της παραγωγή.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι μονάδες εξόρυξης και παραγωγής έχουν χτυπηθεί από τρεις τυφώνες σε διάστημα ενός χρόνου, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι παλαιές και χρειάζονται να εκσυγχρονιστούν, κάτι που είναι κοστοβόρο και οι εταιρείες δεν δείχνουν πρόθυμες να επωμισθούν αυτό το κόστος.

Αν οι ΗΠΑ χρειασθεί να εισάγουν πετρέλαιο, τότε στην παγκόσμια αγορά του ορυκτού καυσίμου θα έρθουν νέα «ήθη και έθιμα».

Το πετρέλαιο από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη περί του 10%. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σκαρφάλωσε σε υψηλό από τον Οκτώβριο του 2014, με την τιμή του μπρεντ να αγγίζει τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, περί τις 20:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, το μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,89% ήτοι 1,63 σεντς, στα 87,90 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 2,17% ή 1,81 δολαρίο, στα 85,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές, έχουν προειδοποιήσει για άνοδο της τιμής του μπρεντ έως τα 100 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο με το οποίο κανείς δεν «αισθάνεται άνετα».

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, είναι το ίδιο απογοητευτικές. Το πετρέλαιο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο σε καιρούς γεωπολιτικών εντάσεων βγαίνει πάντα «κερδισμένο».

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας παραμένουν (η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο), με το ΝΑΤΟ να δηλώνει χθες Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνει περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή, ως «δυτική υστερία» στην ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Συγχρόνως στη Μέση Ανατολή, η οργάνωση των Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) χθες Δευτέρα. Η επίθεση είχε στόχο μια βάση που φιλοξενούσε αμερικανικά στρατεύματα, ωστόσο οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από αμερικανικούς πυραύλους Patriot, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και των ΗΑΕ. Ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα εντείνει τις επιθέσεις της στα ΗΑΕ, τα οποία αποτελούν μέλος μια συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιανουαρίου, αποφάσισε να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα στην ανακοίνωση εκείνη, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 όπως εκτιμάει, αφού τα παγκόσμια αποθέματα καυσίμων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου, όμως επί του παρόντος οι συνθήκες δεν σκιαγραφούν μία αγορά με καθοδική τάση.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ξεφύγει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η αναρρίχηση του ορυκτού καυσίμου στα 100 δολάρια το βαρέλι, όχι μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά θα επιφέρει πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το πετρέλαιο των 100 δολαρίων: Είναι απλά θέμα χρόνου, πιστεύει η αγορά

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει την παραγωγή τον Φεβρουάριο – Μικρή η πίεση της Όμικρον

Ο κόσμος θα καταναλώσει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ το 2022

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News