Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η ανοδική τάση και η πορεία για τον καλύτερο μήνα σε ένα έτος 

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η ανοδική τάση και η πορεία για τον καλύτερο μήνα σε ένα έτος 

Με άνοδο περί του 1% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, παραμένοντας πλησίον του υψηλού επτά ετών στο οποίο αναρριχήθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Αν διατηρηθεί η τάση αυτή, οι τιμές του ορυκτού καυσίμου θα καταγράψουν τον καλύτερο μήνα τους από τον Φεβρουάριο του 2021.

Περί τις 10:45 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο περί του 0,77%, ήτοι 0,68 σεντς, στα 89,20 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,85%, ή 0,74 σεντς, στα 87,56 δολάρια το βαρέλι. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή εξακολουθούν να υφίστανται και μαζί τους οι ανησυχίες αναφορικά με τον εφοδιασμό του πετρελαίου, την ώρα που αναμένεται το 2022 η ζήτηση να αυξηθεί. 

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και η Δύση βρίσκονται σε διαμάχη για την Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει την ενεργειακή της εξάρτηση, την ώρα που η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η αγορά είναι σε εγρήγορση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι αναχαίτισσαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι της Υεμένης, την ώρα που η χώρα του Περσικού Κόλπου φιλοξενούσε τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

«Η υποκείμενη ανησυχία για ελλείψεις, σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχουν προκαλέσει την ανοδική αυτή έναρξη της εβδομάδας», δήλωσε ο Τοσιτάκα Ταζάουα, αναλυτής της Fujitomi Securities.

«Με την προσδοκία ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν σε ανοδική τάση αυτή την εβδομάδα»,συμπληρώνει, προβλέποντας η τιμή του μπρεντ θα διαπραγματευθεί άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του αργού θα κινηθεί προς αυτό το επίπεδο. 

Οι σημαντικότεροι παραγωγοί στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κάθε μήνα από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), καθώς πλέον εγκαταλείπουν τις περικοπές  ρεκόρ που έγιναν το 2020.

Ωστόσο, απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, καθώς ορισμένα μέλη δεν μπόρεσαν να φθάσουν στα επιθυμητά επίπεδα της παραγωγικής τους δυναμικότητας. 

Στη συνεδρίαση στις 2 Φεβρουαρίου, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στη συμμαχία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News