Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 16:56
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 450 μονάδων στον Dow Jones – Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη

Άλμα 450 μονάδων στον Dow Jones – Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη

Φρένο στο τριήμερο πτωτικό σερί προσπαθεί να βάλει η Wall Street, καθώς οι αμερικανικές μετοχές κινούνται έντονα ανοδικά, εν μέσω του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος, το οποίο βρίσκει ερείσματα στα βήματα αποκλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής έντασης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξάνεται κατά σχεδόν 450 μονάδες (+1,25%) και διαμορφώνεται μία ανάσα από τις 35.000 μονάδες, ενώ κατά 1,35% ενισχύεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 (4.461 μονάδες). Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasaq σημειώνει κέρδη κατά 1,74% και αναρριχάται άνω των 14.000 μονάδων.  

Δείγμα του ευοίωνου περιβάλλοντος είναι το γεγονός ότι ο δείκτης φόβου, γνωστός και ως VIX, υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 9% και μειώνεται κάτω από τις 26 μονάδες.  

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Intrerfax μετέδωσε ότι επίκειται μερική απόσυρση των στρατευμάτων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή.  

Αυτή η πληροφορία, η οποία επιβεβαιώθηκε κι από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επηρεάζει θετικά την πορεία των μετοχών, καθώς επί της ουσίας σηματοδοτεί τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. 

Οι μετοχές σε αερομεταφορές και κρουαζιέρα είναι οι μεγάλες νικήτριες της ημέρας, ενώ αντίθετα οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών εμφανίζουν τις υψηλότερες πιέσεις, ενόσω η τιμή του «μαύρου χρυσού» διολισθαίνει άνω του 3,5%, υπαναχωρώντας από το υψηλό 7ετίας. 

«Η αποκλιμάκωση της έντασης βοηθάει συνολικά το κλίμα σήμερα. Αλλά δεν είναι η μοναδική καλή είδηση. Τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι κατά 80% λιγότερα σε σχέση με την κορύφωση του Ιανουάριου, δείγμα της πορείας επαναλειτουργίας της οικονομίας» εξηγεί ο Ryan Detrick της LPL Financial. 

Βελτιωμένο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,2%, ενώ κέρδη άνω του 1,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η αποκλιμάκωση στο ρωσο – ουκρανικό «σηκώνει» τα cryptos: Άνω των 44.000 δολ. το Bitcoin

Ανάσα για το πετρέλαιο – Βουτιά άνω του 3,5% στις διεθνείς τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News