ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι μικρή σε ορίζοντα έξι μηνών, όμως τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν πτώση ακόμα και 20%, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics. Όλα θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πολέμου –για το οποίο οι αναλυτές δίνουν ένα «καλό»,  ένα κακό και ένα ενδιάμεσο σενάριο- αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες.

·         Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε στρατιωτικό επίπεδο;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ αβέβαιο, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η υπόθεση αυτή δεν περιορίζεται πια στις περιοχές των αυτονομιστών του Ντονμπάς. Στο ένα άκρο του εύρους των πιθανών αποτελεσμάτων, είναι ακόμα πιθανό η σύγκρουση να αποκλιμακωθεί γρήγορα, εάν η Ρωσία σταματήσει την επίθεση, αφότου έχει πλήξει βασικούς στρατιωτικούς στόχους. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα κρατήσει τον έλεγχο των περιοχών των αυτονομιστών αλλά θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την υπόλοιπη Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια έστω και άβολη εκεχειρία.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται το σενάριο του να βρισκόμαστε μπροστά στον επανασχεδιασμό του χάρτη της Ευρώπης. Αυτό θα ανοίξει ένα νέο και πιο επικίνδυνο κεφάλαιο στη σύγκρουση, εφόσον εμπλακούν μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής.

Κάπου στη μέση βρίσκεται το σενάριο όπου αυτή η εισβολή στην Ουκρανία θα καταλήξει σε μία αλλαγή του καθεστώτος και της κυβέρνησης.  

·         Ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης;

Οι πιο σοβαρές κυρώσεις που εξετάζονται –και είναι αρκετά πιθανές σύμφωνα με την Capital Economics- είναι η απαγόρευση στις εξαγωγές κάποιων τεχνολογιών στη Ρωσία από τη Δύση καθώς και κυρώσεις στις μεγάλες ρωσικές τράπεζες, οι οποίες θα περιορίσουν την αλληλεπίδραση της Ρωσίας με το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και την πρόσβασή της σε δολάρια.

Η «πυρηνική» λύση θα ήταν να αποκοπεί η Ρωσία από το χρηματοοικονομικό σύστημα SWIFT ή/και να επιβληθούν κυρώσεις σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, ώστε να μην μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Αυτό θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ζημιά στη ρωσική οικονομία, αλλά θα υπάρξουν και παράπλευρες  απώλειες στην Ευρώπη, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

·         Πώς θα επηρεάσουν οι κυρώσεις τη Ρωσία;

Η ρωσική οικονομία είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν το 2014 (όταν και πάλι επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω της Κριμαίας), όμως η ζημιά θα είναι πραγματική. Τα μέτρα θα πλήξουν το ρωσικό ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1% και θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια από το 9,5% τουλάχιστον στο 12%.

Εάν προκριθεί το «μπλόκο»  της Ρωσίας από το SWIFT και η απαγόρευση των εξαγωγών, το πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι 5% και τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 500 μονάδες βάσης επιπλέον.

·         Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές εμπορευμάτων;

Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο κοντά στο υψηλό του Δεκεμβρίου των 180 ευρώ  ανά MWh. Η Capital Economics έχει αυξήσει, επίσης, τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα κατά 25%, ενώ υψηλότερες για περισσότερο προβλέπονται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

·         Ποια θα είναι η επίδραση στον πληθωρισμό;

Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί στα 130 δολάρια και το φυσικό αέριο στα 180 ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, τότε ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις, στο 6% το β΄ τρίμηνο. Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν αργότερα, όμως τώρα φαίνεται ότι ο πληθωρισμός των ανεπτυγμένων οικονομιών θα μπορούσε να είναι έως και στο 4% τον Δεκέμβριο.

·         Πώς θα απαντήσουν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών;

Η σύγκρουση δεν θα αλλάξει τα σχέδια για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής φέτος, όμως οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να είναι προσεκτικές. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στην Ευρωζώνη, λόγω των στενών δεσμών με τη Ρωσία. Έτσι, η ΕΚΤ είναι απίθανο να δεσμευτεί με μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λήξη του QE στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, ενώ θα διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία και για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Για τη Fed, οι εξελίξεις κάνουν μία αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Μάρτιο ακόμα λιγότερο πιθανή, αν και η Capital Economics εξακολουθεί να περιμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

·         Ποια θα είναι η επίδραση στις αγορές;

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν κατά 20-25% όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, αλλά ανέκαμψαν όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν, δίνοντας ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.  Με αυτή την εμπειρία, μία περαιτέρω πτώση 10-20% στα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανή, σύμφωνα με την Capital Economics.

Όμως, πέραν της πορείας που θα πάρει ο πόλεμος, ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τις επιπτώσεις για τα χρηματιστήρια είναι η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Εάν το γεωπολιτικό ρίσκο αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιγξης, αυτό θα περιορίσει το πλήγμα στις αγορές.

·         Πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία;

Παρότι δεν υπάρχει ένα ίδιο ιστορικό προηγούμενο, εντούτοις η εμπειρία δείχνει ότι αυτού του είδους τα γεγονότα έχουν μικρή επίδραση σε ορίζοντα έξι μηνών. Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, σύμφωνα με την Capital Economics.

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία-1

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News