Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 16:26
ΑΓΟΡΕΣ

To crypto που βρίσκεται στα ύψη, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταρρέουν

To crypto που βρίσκεται στα ύψη, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταρρέουν

Κρυπτονομίσματα, των οποίων η τιμή και η αξία δεν αλλάζουν;

Η απάντηση βρίσκεται στα αποκαλούμενα stablecoins, δηλαδή ψηφιακά νομίσματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αξία «παραδοσιακών» και ασφαλών assets, όπως του αμερικανικού δολαρίου. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των stablecoins, αυτή τη στιγμή, κυμαίνεται στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν εξαπλάσια σε σχέση με τα 38 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο. 

Αντίθετα, η αγοραστική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων έχει μείνει εν πολλοίς στάσιμη το τελευταίο 12μηνο. Άλλωστε, από τα μέσα Νοεμβρίου έως και σήμερα, η τιμή του Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα λιγότερο γνωστά ψηφιακά νομίσματα. 

Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για τα stablecoins, τα οποία είναι συνδεδεμένα με πιο σταθερά assets και επομένως, καθίστανται λιγότερο ευάλωτα σε κινδύνους και αναταράξεις. 

«Είναι ένα μέσο αποτροπής του κινδύνου» εξηγεί ο James Malcolm, αναλυτής της UBS. «”Παρκάρεις” τα χρήματά σου προσωρινά, χωρίς να τα βγάζεις από το οικοσύστημα των crypto» σπεύδει να προσθέσει. 

Αυτή η τάση κατέστη ακόμη εντονότερη κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ένα μαζικό sell off στις αγορές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο και να κατευθύνονται σε ασφαλή καταφύγια.  

Το μεγαλύτερο stablecoin είναι το Tehter, του οποίου η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 80 δισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση έπεται το USD Coin, το οποίο έχει αξία 47 δισ. δολαρίων (από μόλις 6 δισ. πέρυσι). 

Τα stablecoins διατηρούν σταθερή τη συναλλαγματική τους αξία, μέσω αποθεμάτων όπως τίτλους του αμερικανικού δημοσίου ή εμπορικά ομόλογα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνήθως χρησιμοποιούνται -εν είδει ασφαλούς καταφυγίου- ως μέσο αποθήκευσης κεφαλαίων, προκειμένου να μην φύγουν εκτός του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ανέκαμψε το Bitcoin – Ψηφιακός χρυσός ή επικίνδυνη επένδυση;

Στο έλεος των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων τα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News