Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Πώς αντιδρούν οι αγορές, τι συμβαίνει με το πετρέλαιο

Ρευστή η κατάσταση στις αγορές

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Πώς αντιδρούν οι αγορές, τι συμβαίνει με το πετρέλαιο

Ψυχραιμία στην Ευρώπη, ανησυχία στις ΗΠΑ. Με αυτή τη φράση περιγράφεται η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και στην απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

«Η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι εντάσεις είναι μεγάλες» αναγνωρίζει ο Tom Essaye, επικεφαλής αναλυτής της Sevens Report, ο οποίος δηλώνει απαισιόδοξος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων. 

Άλλωστε, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 350 μονάδες (-1%) και διαμορφώνεται στις 33.745 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μειώνεται κατά 1,2% και τις 13.386 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο -0,85% και τις 4.311 μονάδες, εν αναμονή των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Μόσχας.  

Δεν είναι τυχαίο δε, ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύεται κατά σχεδόν 8% και φθάνει μία ανάσα από το ψυχολογικό σημείο των 30 μονάδων. 

Την ίδια ώρα, αισθητά πιο ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της Ευρώπης, η οποία παρά το αρνητικό ξεκίνημα (απώλειες άνω του 1,5%) κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και να τερματίσει σχεδόν αμετάβλητη. 

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε ελαφρώς στο +0,1% και τις 455 μονάδες, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX τερμάτισε στο -0,2% και τις 14.693 μονάδες. Μικρές μεταβολές καταγράφηκαν και στις αγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και του Μιλάνου. 

«Είναι πιθανό να αποφύγουμε προς ώρας ένα μεγάλο γεγονός στις αγορές, αλλά η πορεία των επόμενων εβδομάδων θεωρείται σημαντικά για την παρακολούθηση του ρίσκου» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ed Mills της Raymond James.  

Μεγαλύτερο ήταν το αποτύπωμα στις τιμές πετρελαίου, καθώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις κατά παράδοση επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως εφόσον μιλάμε για τη Ρωσία, μία από τις βασικές παραγωγικές χώρες. 

Η τιμή του αργού (WTI) αυξήθηκε κατά 2% και αναρριχήθηκε στα 93 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφθασε έως και τα 95 δολάρια. Από την πλευρά της, η τιμή του Brent στο Λονδίνο φλέρταρε ακόμη και με τα 98 δολάρια, προτού σταθεροποιηθεί στο +1,6% και τα 97 δολάρια.  

Η αναστάτωση στις αγορές αντανακλάται, επίσης, στην αξία των συμβολαίων χρυσού, τα οποία αποτελούν παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών. Έτσι, σήμερα η τιμή του πολύτιμο μετάλλου ανακτά το όριο των 1.900 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. 

Τέλος, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin υποχωρεί κατά 1,5% και περιορίζεται στα 37.650 δολάρια, με το Ethereum να κινείται στα ίδια επίπεδα, διολισθαίνοντας στο -1,7% και τα 2.600 δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Κοντά στο υψηλό ημέρας, με comeback 15 μονάδων

Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Σπασμωδικές κινήσεις για το ρούβλι

Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Στο έλεος των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων τα κρυπτονομίσματα

Το χειρότερο σενάριο: Πετρέλαιο έως 140 δολάρια, μεγάλη πτώση στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News