ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Πώς θα επηρεαστούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία;  Οι αναλυτές της UBS κατέγραψαν τις επιπτώσεις που είχαν οκτώ μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά σοκ που έπληξαν την Ευρωζώνη τα τελευταία 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν: Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τον πόλεμο στο Ιράκ του 2004, την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας τον Μάιο του 2010, τη διεύρυνση της ευρωπαϊκή κρίσης τοπ πρώτο τρίμηνο του 2011, τη διάσωση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές της  UBS, δεν προκαλούν όλα τα σοκ μια μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωζώνης. Μάλιστα, έπειτα από κάποια από τα σοκ (πόλεμος στο Ιράκ, πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, Κύπρος, Κριμαία, Brexit), ακολούθησε η επιτάχυνση της ανάπτυξης.

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ-1

Και αυτό γιατί το οικονομικό σοκ ήταν μικρό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (παρότι π.χ. πολύ μεγάλο για μεμονωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος) ή η επίδρασή του ήταν πολύ σύντομη.

Ένας άλλος, πιθανός λόγος είναι ότι η αρνητική επίδραση αντισταθμίστηκε με το παραπάνω από άλλους παράγοντες.

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ-2

Έτσι, κατά μέσο όρο, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε καθένα από τα τέσσερα τρίμηνα που ακολούθησαν μετά το σοκ. Αυτό συνεπάγεται ετήσια απώλεια περίπου 0,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Η μεγαλύτερη ζημιά συνήθως προκαλείται στις επενδύσεις παγίων, καθώς τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων είναι το πρώτο «θύμα». Η κατανάλωση των νοικοκυριών επηρεάζεται λιγότερο, όμως όταν αυτή πλήττεται (π.χ. Lehman, κρίση Ευρωζώνης),  η πτώση του ΑΕΠ τείνει να είναι μεγαλύτερη.

Σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας, καθώς όταν η απασχόληση είναι ευέλικτη και σε φάση ανάκαμψης, η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών πλήττεται λιγότερο. Αυτό εξηγεί γιατί η κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία ήταν σχετικά ανθεκτική στην κρίση της Ευρωζώνης, αλλά κατέρρευσε στην Ιταλία και την Ισπανία.

Σε αυτή την κρίση, η UBS τονίζει ότι οι προοπτικές για την κατανάλωση των νοικοκυριών δεν είναι καλές, καθώς συμβαίνει με φόντο το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την Ευρωζώνη κυρίως μέσω της περαιτέρω αύξησης των τιμών της ενέργειας, ειδικά εάν η Ευρώπη αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στο ρεύμα.

Επιπλέον, η UBS θεωρεί ότι η αύξηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό ομαλοποίηση της πολιτικής της αλλά και τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη δημοσιονομική στήριξη, κυρίως μέσω των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών έναντι του ενεργειακού κόστους.  Κατόπιν τούτων, η UBS καταλήγει ότι η πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4,2% στην Ευρωζώνη το 2022 αντιμετωπίζει κινδύνους.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του οίκου για τη φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 5%.

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Oxford Economics: Τι θα σημάνει μια εισβολή στην Ουκρανία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, φυσικό αέριο, επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News