ΑΓΟΡΕΣ

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι

Ο λόγος για τις ΕΛΠΕ - Motor Oil

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι

Μπορεί η ρωσο-ουκρανική κρίση να έχει προκαλέσει μπαράζ ανησυχιών και έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, αλλά υπάρχουν και ορισμένες μετοχές, οι οποίες τείνουν να ωφελούνται απ’ αυτή την κατάσταση.  

Κι αυτό, χάρη στις διεθνείς τιμές του αργού, οι οποίες παραμένουν σε επίπεδα κοντά των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, κάτι που σημαίνει υψηλότερα έσοδα για τις εταιρείες πετρελαίου και διυλιστηρίων. 

Από αυτές, φυσικά, δεν εξαιρούνται οι ελληνικές ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες έχουν δει τις μετοχές τους να σημειώνουν υψηλά κέρδη και να επιστρέφουν -επιτέλους- σε προ κορωνοϊού επίπεδα, ανακτώντας τη χασούρα των τελευταίων δύο ετών. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ εμφανίζει σωρευτική άνοδο κατά 7,2% από τις αρχές του 2022, ενώ τα συνολικά κέρδη για τη μετοχή των Motor Oil προσεγγίζουν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες. 

Αμφότερες, μάλιστα, έχουν υπερ-αποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά μόλις 3,8% από τις αρχές του νέου έτους, μετά το sell off της Πέμπτης. 

Σε υψηλό 2ετίας 

Την Παρασκευή, η μετοχή των ΕΛΠΕ αυξήθηκε κατά +6,8% και τερμάτισε στα 7,09 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εισηγμένης σε προ-κορωνοϊού επίπεδα αλλά και αντανακλώντας τις προοπτικές για υψηλή κερδοφορία. 

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι-1

Μία ημέρα νωρίτερα, η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε ανακοινώσει την επίτευξη καθαρών κερδών αξίας 341 εκατ. ευρώ για το 2021, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου. 

Παράλληλα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 401 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 21% σε σχέση με το 2020, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil (θα ανακοινώσει αποτελέσματα το προσεχές διάστημα) αυξήθηκε κατά 5,68% και έκλεισε στα 14,69 ευρώ, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του 2022, το οποίο συμπίπτει με το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. 

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι-2

Πώς εξηγείται η ανοδική αντίδραση 

H διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων, οπωσδήποτε, συμβάλλει σημαντικά στη βελτιωμένη εικόνα της μετοχής, καθώς συνιστά αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάκαμψη της κερδοφορίας.   

Σε συνδυασμό δε, με την τόνωση της ζήτησης από νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, οι αναλυτές προσβλέπουν σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους, αλλά και σε αύξηση των αποτελεσμάτων EBITDA.   

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει, όπως είναι εύλογο, η πρόσφατη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Ουκρανία, η οποία ασκεί έτι περισσότερες ανοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού, σε συνδυασμό πάντα με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ανέκτησε 2,7 δισ. ευρώ στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 15 μηνών

ΕΛΠΕ: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή με άλμα 7%

Πώς εξηγείται το σημερινό -13% στη μετοχή της Σαράντης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News