Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 17:02
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Πράσινο φως στην ίδρυση νέας εταιρείας συμμετοχών – Επενδύσεις έως 4 δισ. ευρώ

ΕΛΠΕ: Πράσινο φως στην ίδρυση νέας εταιρείας συμμετοχών – Επενδύσεις έως 4 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως στο σχέδιο διάσπασης, το οποίο προβλέπει απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πώλησης πετρελαιοειδών – πετροχημικών και σύσταση νέας εταιρείας συμμετοχών (holdings,) άναψε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα ΕΛΠΕ. 

Ο λόγος για την «Ελληνικά Πετρέλαια Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διύλισης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών» και τον διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε.», ενώ η «Ελληνικά Πετρέλαια» μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, η οποία θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Υπό την ομπρέλα των ΕΛΠΕ Συμμετοχών θα βρίσκονται εφεξής όλες οι θυγατρικές εταιρείες, δηλαδή η ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ (πετρέλαιο), η ΕΚΟ (λιανική καυσίμων), η Elpedison (ηλεκτρισμός) και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). 

Όπως είχε αναφέρει ο Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της πρότασης τον Μάιο,  η νέα εταιρική δομή έχει τέσσερα πλεονεκτήματα, καθώς θα διευκολύνει την υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου, θα ενισχύσει την ορατότητα της αξίας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, θα βελτιώσει τις επιλογές χρηματοδότησης καθώς και τη διαχείριση των κινδύνων. 

Επιπροσθέτως, θα ενθαρρύνει την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με σοβαρούς «παίκτες» για κάθε έναν από τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης. 

O επικεφαλής των ΕΛΠΕ είχε επίσης αναλύσει τους πέντε πυλώνες του σχεδίου «Vision 2025» για τον στρατηγικό μετασχηματισμό του Ομίλου, μέσω από τον οποίο θα μειωθεί η υπερβολική εξάρτησή του από τον κλάδο διύλισης, θα βελτιωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα ενθαρρυνθεί η περαιτέρω διείσδυση στον κλάδο των ΑΠΕ. 

  1. Νέα στρατηγική ESG που θέτει στο επίκεντρο την μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επίπεδα του 2019, η οποία θα προέλθει κατά 30% από το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων διύλισης και  κατά 20% από την ανάπτυξη στις ΑΠΕ 
  2. Νέες προτεραιότητες επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, που θα αντανακλούν τον αυξανόμενο ρόλο του κλάδου ΑΠΕ που θα αναλογεί στο 75% της αύξησης των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα
  3. Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, θέμα που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις αλλαγές στο Καταστατικό προς αυτή την κατεύθυνση
  4. Δημιουργία νέα εταιρικής δομής προσαρμοσμένης στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες του Ομίλου 
  5. Επαναπροσδιορισμός της εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη νέα στρατηγική. «Τα υφιστάμεναbrandsθα αναβαθμιστούν όπως απαιτείται», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά 

Φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων – Τα σχέδια για τις ΑΠΕ 

Εκτενή αναφορά είχε κάνει και στο επενδυτικό πλάνο ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας . Τα μισά κεφάλαια προγραμματίζονται να διοχετευθούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και των υγρών καυσίμων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται ένα επιθετικό πλάνο επενδύσεων, ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από το οποίο τα μισά κεφάλαια προορίζονται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της διύλισης και την υγρών καυσίμων, με επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε projects «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου και καθαρών καυσίμων.  

Τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πράσινη εγκατεστημένη ισχύ 2 GW το 2030, με έμφαση στις εδραιωμένες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά-αιολικά). Όπως σημείωσε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, η υλοποίηση του χαρτοφυλακίου project του Ομίλου επιταχύνεται. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Αλλαγή στους όρους του ομολογιακού δανείου 600 εκατ. ευρώ – Ζητά έγκριση των επενδυτών

ΕΛΠΕ: Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News