ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα

Ανάκαμψη του κλάδου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών στο νέο περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας και ρύπων

ΕΛΠΕ: Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της κερδοφορίας των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στην τηλεδιάσκεψη με χρηματιστηριακούς αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου τν ΕΛΠΕ.  

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, ήδη κατά το τρέχον τρίμηνο, η ζήτηση για καύσιμα και τα περιθώρια του κλάδου διύλισης έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς η τάση ανάκαμψης που παρατηρήθηκε την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου συνεχίζεται και ενισχύεται.  Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας»,  παρά τις όποιες επιφυλάξεις για την πορεία της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό,  προέβλεψε ότι από το επόμενο τρίμηνο και εντός της επόμενης διετίας, η βασική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ (διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών) θα επιστρέψει στα «συνήθη» επίπεδα για τον Όμιλο. Μάλιστα, η ανάκαμψη αυτή αναμένεται στο νέο -δυσκολότερο- περιβάλλον που δημιουργούν η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων (όπως επισημάνθηκε, οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2017) και η αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης,  θα αυξηθεί η συνεισφορά του δεύτερου «πυλώνα» των ΕΛΠΕ, που περιλαμβάνει τις ΑΠΕ, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές του ομίλου στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού  ELPEDISON και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών έδωσαν σημαντική ώθηση στα αποτελέσματα β’ τριμήνου, καθώς τα κέρδη EBITDA της ELPEDISON (όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ποσοστό 50%) αυξήθηκαν κατά 60% ενώ της πρώην ΔΕΠΑ (όπου τα ΕΛΠΕ διατηρούν ποσοστό 35% σε ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας) κατά 30%.  Οσο για τον κλάδο των ΑΠΕ, αναμένεται να ξεκινήσει να συνεισφέρει στην κερδοφορία του ομίλου από το 2022, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Κοζάνης (του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί κατά 65%).  Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου έχει ισχύ 1,3 GW, εκ των οποίων τα 500 MW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται επιπλέον projects ισχύος 1 GW.

O διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ αναμένεται να καταστεί πιο ευκρινής στο πλαίσιο της αλλαγής της δομής  του Ομίλου, που προβλέπεται από το Στρατηγικό Σχέδιο Vision 2020-2025. Η απόσχιση του κλάδου διύλισης και πετροχημικών από την εταιρεία holding (που θα είναι η εισηγμένη εταιρική «οντότητα») θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους,  επιτρέποντας στον Όμιλο να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με τη νέα δομή του, που «ανοίγει διαφορετικούς δρόμους στις αγορές για τις διαφορετικές δραστηριότητες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο το βελτιωμένο περιβάλλον επέτρεψε στα ΕΛΠΕ να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σημαντική ήταν η ώθηση από τον τομέα των πετροχημικών του Ομίλου, ο οποίος κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ, όπως και οι εξαγωγές.

Τέλος, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλε και ο κλάδος της εμπορίας καυσίμων, όπου τα ΕΛΠΕ ενίσχυσαν τόσο τα μερίδιά τους στην αγορά, όσο και την κερδοφορία. «Κόντρα στο ρεύμα» της ανάκαμψης της αγοράς καυσίμων κατά το β’ τρίμηνο κινήθηκαν τα αεροπορικά καύσιμα που πραγματοποίησαν….χαμηλές πτήσεις. Τον  φετινό Ιούλιο πάντως και  ακόμα περισσότερο τον Αύγουστο, η κατανάλωση καυσίμων έφτασε σε επίπεδα παρόμοια με το 2019, δικαιολογώντας την αισιοδοξία της διοίκησης των ΕΛΠΕ για το ορατό μέλλον. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News