Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 17:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Αύξηση EBITDA κατά 26% – Στα 10 εκατ. τα καθαρά κέρδη

ΕΛΠΕ: Αύξηση EBITDA κατά 26% – Στα 10 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Στα 10 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ για το β’ τρίμηνο του 2021 (από ζημιές 22 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τα κέρδη EBITDA παράλληλα να αυξάνονται κατά 26% και να διαμορφώνονται σε 79 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο α’ εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας καθορίστηκαν σε 12 εκατ. ευρώ (από κέρδη 21 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα αποτέλεσμα EBITDA περιορίστηκαν σε 139 εκατ. ευρώ (από 191 εκατ. ευρώ πέρυσι).

ΕΛΠΕ: Αύξηση EBITDA κατά 26% – Στα 10 εκατ. τα καθαρά κέρδη-1

Πιο αναλυτικά:

  • Η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία προήλθε κυρίως από το ιστορικά υψηλό αποτέλεσμα του κλάδου Πετροχημικών, όπου η μειωμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα πολυπροπυλενίου οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά διεθνή περιθώρια. Βελτίωση επιδόσεων σημείωσαν και εταιρίες Λιανικής Εμπορίας, καθώς η αγορά επίγειων καυσίμων κίνησης άρχισε να ανακάμπτει με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις. 
  • Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Τα παραπάνω κάλυψαν μερικώς την αρνητική επίπτωση από τις αλλαγές στην τιμολόγηση των αργών πετρελαίων στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την έκτακτη συντήρηση που απαιτήθηκε στη μονάδα flexicoker στην Ελευσίνα, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον, αύξηση σημειώνεται στο κόστος λειτουργίας, λόγω των υψηλότερων τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, αλλά και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.  
  • Σημαντική ήταν η συνεισφορά της ELPEDISON, καθώς και των εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών. Η θετική πορεία τους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την εκμετάλλευση εμπορικών ευκαιριών στο φυσικό αέριο. 
  • Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου για ένα ακόμα τρίμηνο, είχε θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων και στα δημοσιευμένα αποτελέσματα. Τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΠ Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα €133 εκατ., ενώ τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €54 εκατ., με αντίστοιχα του Α’ Εξαμήνου στα €206 εκατ.. 
  • Σημειώνεται ότι, η μέθοδος λογιστικής απεικόνισης των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβάλλεται από τα ΔΠΧΠ  (IFRS), δεν προβλέπει τον επιμερισμό της πρόβλεψης ανά τρίμηνο, προκαλώντας μια προσωρινή ανισοκατανομή και μεταφορά του κόστους από τα πρώτα τρίμηνα του έτους στο τελευταίο. Η επίπτωση αυτή προσαρμόζεται για σκοπούς Συγκρίσιμων αποτελεσμάτων ώστε να αποδεται πιο αντιπροσωπευτικά η επίδοση της εταιρείας ανά τρίμηνο.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News