ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Οι τρεις προτεραιότητες στο φόντο της ενεργειακής μετάβασης

Στις 12 Ιουλίου η έναρξη καταβολής του μερίσματος 0,1 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2020 

ΕΛΠΕ: Οι τρεις προτεραιότητες στο φόντο της ενεργειακής μετάβασης

H ολοκλήρωση των αλλαγών στο σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, η υλοποίηση του «Vision 2025», του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ και η ανάπτυξη στον κλάδο της «νέας ενέργειας» (που περιλαμβάνει πέρα από την επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και άλλα «πράσινα» πεδία όπως είναι η αποθήκευση, το υδρογόνο και τα εναλλακτικά καύσιμα) αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το επόμενο διάστημα. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στην σημερινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. 

Ο κ. Σιάμισιης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του «Vision 2025» σχεδιάζονται επενδύσεις 3,5-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές θα στοχεύουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των «παραδοσιακών» δραστηριοτήτων διύλισης και υγρών καυσίμων και οι υπόλοιπες θα αφορούν σε έργα καθαρής ενέργειας. 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πιο εμβληματικού «πράσινου» project των ΕΛΠΕ, δηλαδή του φωτοβολταϊκού των 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης, ο ίδιος σημείωσε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η εμπορική του λειτουργία τοποθετείται στις αρχές του 2022. 

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το περασμένο έτος αποτέλεσε την πιο δύσκολη χρονιά για τον όμιλο με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οι οποίες επηρέασαν θεμελιωδώς τον τομέα της ενέργειας σε όλο τον κόσμο. «Το 2020 είχαμε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα παρά την κρίση και τα ιστορικά χαμηλά περιθώρια διύλισης, διατηρήσαμε την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα και αυξήσαμε τις 
εξαγωγές… Στόχος μας είναι να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης και να διαμορφώσουμε τα ΕΛΠΕ του μέλλοντος που θα πρωταγωνιστήσουν στην ευρύτερη περιοχή και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία για τους εργαζόμενους, τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία», κατέληξε.

Η ΓΣ των ΕΛΠΕ ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 και ημερομηνία έναρξης καταβολής τη Δευτέρα 12 Ιουλίου. Ως μέλη του ΔΣ εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση οι κ.κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Θεόδωρος – Αχιλλέας Βάρδας, Ιορδάνης Αίβάζης, Νικόλαος Βρεττός, Lorraine Σκαραμαγκά και Παναγιώτη Τριδήμα. Από το ΤΑΙΠΕΔ -που εκπροσωπεί το Δημόσιο- διορίστηκαν ως μέλη του ΔΣ οι Ιωάννης Παπαθανασίου, Αναστασία Μαρτσέκη, Αλέξανδρος Μεταξάς, Αλκιβιάδης Ψάρρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News