ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ρεύμα» από ΕΤΕπ για την αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

«Ρεύμα» από ΕΤΕπ για την αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

Δύο σημαντικές συμβάσεις για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας στη χώρα -που αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είχαν στις αποσκευές τους το ηγετικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα και αποτελείται από τον πρόεδρο της τράπεζας Werner Hoyer, τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ και υπεύθυνο για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EFSI) Alain Godard. Η πρώτη υπεγράφη πριν λίγο μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας -και δίνει συνέχεια στην 57χρονη συνεργασία των δυο μερών. Η άλλη θα υπογραφεί το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα αφορά στην προώθηση της δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, καθώς σβήνουν οι εγκατεστημένες εκεί λιγνιτικές μονάδες. 

Η σύμβαση που υπέγραψαν ο κ. Hoyer και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αφορά στο δεύτερο συμβόλαιο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται σε δανειακή διευκόλυνση 20ετούς διάρκειας και συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και στη αναβάθμιση 7.600 χιλιομέτρων υφισταμένων γραμμών, καθώς και για την ανάπτυξη του project των «έξυπνων» μετρητών που είναι κομβικό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Διαχειριστή. Οι επενδύσεις αυτές διευκολύνουν επίσης την σύνδεση περισσότερων ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής και βελτιώνουν τη συνολική του απόδοση και την αξιοπιστία του. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για «σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου της ΔΕΗ», ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι «το νέο δάνειο της ΕΤΕπ επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να συμβάλλουν στην έξυπνη και πράσινη ενεργειακή μετάβαση». Ο κ. Hoyer από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «αξιοποιούμε τη μακροχρόνια συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ, καθώς επίσης και την ισχυρή χρηματοδότησή μας για επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση, νησιωτικές διασυνδέσεις και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα». 

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα χρηματοδοτηθεί και με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προβλεπόμενες δράσεις που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 να περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- υπογειοποιήσεις αλλά και αύξηση εγκατεστημένης ισχύος  στους υποσταθμούς Μέσης και Υψηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η χρηματοδότηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κρήτης-Αττικής (200 εκατ. ευρώ) και Κρήτης-Πελοποννήσου (178 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (375 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση της μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos (125 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (24 εκατ. ευρώ) και η χρηματοδότηση του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (110 εκατ. ευρώ).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News