Business Talk Παρασκευή 27/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η ιταλο-τσεχική μάχη στην Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ

Η ιταλο-τσεχική μάχη στην Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ
  • Στο πάνω εύρος των προβλέψεων της αγοράς διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οπότε και ενισχύθηκαν κατά 26% στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 10 εκατομμύρια ενώ η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη πως η σταδιακή ανάκαμψη στην αγορά οδηγεί σε οριακά καλύτερο περιβάλλον.
  • Η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) , προήλθε κυρίως από το ιστορικά υψηλό αποτέλεσμα του κλάδου των πετροχημικών, όπου η μειωμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα πολυπροπυλενίου οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά διεθνή περιθώρια. Βελτίωση επιδόσεων σημείωσαν και εταιρίες λιανικής εμπορίας, καθώς η αγορά καυσίμων άρχισε να ανακάμπτει με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις. Ο κλάδος διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.
  • Τα παραπάνω κάλυψαν μερικώς την αρνητική επίπτωση από τις αλλαγές στην τιμολόγηση των αργών πετρελαίων στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την έκτακτη συντήρηση που απαιτήθηκε σε μονάδα στην Ελευσίνα. Επιπλέον, αύξηση σημειώνεται στο κόστος λειτουργίας, λόγω των υψηλότερων τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, αλλά και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε χθες να μεταφέρει για την ερχόμενη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου την αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Εφόσον οι δύο προσφορές από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, που συνεργάζεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Capital του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς, δεν έχουν απόκλιση μεγαλύτερη του 15% μεταξύ τους αναμένεται να ζητηθούν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και από τους δύο ενώ εάν η μία ξεπερνάει την άλλη περισσότερα από 15% το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένη προσφορά μόνο από τον πλειοδότη.
  • Το κατασκευαστικό έργο για την ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας και του όλου αυτοκινητόδρομου αναμένεται να φτάσει στα 700 εκατομμύρια ευρώ εντός της πρώτης πενταετίας και θα εκτελεστεί στο σύνολο του από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης τα έργα βαριάς συντήρηση του αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια των 35 ετών της παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό το ενάμιση δισεκατομμύριο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κατασκευαστική είναι leader της κοινοπραξίας με την EGIS που ανακηρύχτηκε ανάδοχος, με ποσοστό  75%.
  • Λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η αναβάθμιση του IDR (Long-term Issuer Default) της Intralot σε CCC+ από την Fitch είναι σημαντική υπόθεση. Ωστόσο, στην ανάλυση του οίκου αξιολόγησης υπάρχουν ορισμένα σημεία που πέρασαν στα «ψιλά γράμματα», ίσως λόγω και της θερινής ραστώνης.
  • Οι αναλυτές λοιπόν, πραγματοποιούν μία συγκριτική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των παικτών του κλάδου τυχερών παιγνίων και καταλήγουν στο ότι το χρηματοοικονομικό προφίλ της Intralot δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό εταιρειών, όπως η ιρλανδέζικη Flutter Entertainment (ΒΒΒ-/Stable), η Entain (BB/Positive) και η Sazka Group (BB-/Stable), ο μεγαλομέτοχος, δηλαδή, του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, διαθέτει μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη κυκλική κερδοφορία, σε σχέση με τον ισπανικό πάροχο τυχερών παιγνίων Codere (C) που βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία πάντως, είναι συγκρίσιμη με την αμερικανικής Inspired Entertainment  της οποίας η αξιολόγηση είναι B-/stable. Ωστόσο, σε σχέση με την Inspired, η Intralot ως αυτόνομη οντότητα (χωρίς να ενοποιείται με την Intralot Inc.) έχει σημαντικά πιο αδύναμους πιστωτικούς δείκτες (credit metrics), λέει η Fitch.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News