Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 15:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγνατία Οδός: Στο σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Egis έναντι 1,49 δισ. ευρώ

Στα 2,7 δισ. η συνολική αξία της συμφωνίας

Εγνατία Οδός: Στο σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Egis έναντι 1,49 δισ. ευρώ

Το σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Egis Projects αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής για την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων για τα επόμενα 35 χρόνια.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, η οποία επιβεβαιώνει τα όσα έγραφε νωρίτερα και το «MR», το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος 1,496 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Tο σύνολο δε, των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων, το οποίο θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κτλ).

Ακόμη, οι επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες), τις οποίες ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, ανέρχονται σε ποσό περίπου 420 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της συμφωνίας σε 2,766 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία εμφάνισε το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου. Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). 

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών. 

Οι βασικοί αριθμοί για την Εγνατία Οδό

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy0

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy1

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy2

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy3

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy4

d-day-gia-tin-egnatia-odo-oi-agnostoi-arithmoi-toy-ergoy5

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News