Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Ανοίγουν οι προσφορές για την Εγνατία Οδό

Ανοίγουν οι προσφορές για την Εγνατία Οδό

Αύριο, Πέμπτη, ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό. 

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε το 2017 με επτά ενδιαφερόμενους, έχουν πλέον απομείνει δύο διεκδικητές. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα-EGIS Projects από τη μία πλευρά και VINCI-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΒΑΞ από την άλλη. 

Πάντως, στην περίπτωση που οι δύο προσφορές έχουν απόσταση άνω του 15% μεταξύ τους, τότε προβλέπεται από τις διαδικασίες ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές. 

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την Εγνατία αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης των τελευταίων ετών, με την αξία της σύμβασης να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, το 1 δισ. ευρώ. 

Το έργο αφορά τον οδικό άξονα, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Επίσης παραχωρούνται τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, οι οποίοι αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για τα επόμενα 35 χρόνια. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News