Business Talk Τετάρτη 2/06/2021, 06:50
BUSINESS TALK

Επιχειρήσεις – ζόμπι και φορείς – χελώνες  

Επιχειρήσεις – ζόμπι και φορείς – χελώνες  

 

  • Φρένο στον Ειδικό Διαχειριστή χρειάστηκε να βάλει (άλλη μια φορά) το Υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα για να μην προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά (που είναι έτοιμη εδώ και καιρό) επειδή στην ΕΤΑΔ εξακολουθούν να χρειάζονται χρόνο για να λύσουν τα σύνθετα οικονομικοτεχνικά και νομικά προβλήματα της προκήρυξης του δικού τους διαγωνισμού, για το άλλο μισό Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Βλέπετε, οι δυο διαγωνισμοί πρέπει να βγουν μαζί για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το σύνολο του συγκροτήματος. Και καθώς η ευελιξία της ΕΤΑΔ σε τέτοια θέματα είναι παροιμιώδης, περιμένουμε. Υποσχεθήκαν πάντως πως θα είναι έτοιμοι στα τέλη αυτής εβδομάδας ή στις αρχές τις επομένης. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και μια βδομάδα πριν…

 

  • Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση αλλά και στην βαριά βιομηχανία, που αποφάσισαν την πανδημία να την παλέψουν μόνοι τους. Όπως έχουν μάθει, με τις δικές τους δυνάμεις και χωρίς να προσφύγουν στο κρατικό κορβανά ο όποιος δικαίως πάντως άνοιξε για να στηρίξει τους πολλούς που δεν μπορούν να το παλέψουν . Ωστόσο πληθαίνουν τα παράπονα αυτής της κατηγορίας των επιχειρηματιών για στρέβλωση του ανταγωνισμού. Τι λένε; Λένε πως επιχειρήσεις-ζόμπι, που κανονικά έπρεπε να κλείσουν προ καιρού, προικίστηκαν με αρκετά μετρητά ώστε να συνεχίζουν να παίρνουν μερίδια από την αγορά και από εκείνους που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Τις αναπόφευκτες αυτές στρεβλώσεις, στους χαλεπούς καιρούς που βίωσε η οικονομία – γιατί αυτοί οι καιροί τελειώνουν όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί – θα χρειαστεί πολύ καιρό για να τους χωνέψει η οικονομία, εκτιμούν κάποιοι. Πόσο χρόνο; Τουλάχιστον ολόκληρο το 2021 και το 2022, λένε.

 

  • Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ υπήρξε η τελευταία που πραγματοποίησε η εισηγμένη, προτού το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά της μετατραπεί σε…γιαπί. Όχι δεν μεταφερθήκαμε στο 2013 οπότε το αντάρτικο κατά της εισόδου ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ απειλούσε, σαν την Σαπφώ Νοταρά να βάλει μπουρλότο. Απλώς, το ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Εγνατίας 127 θα μετατραπεί σε λίγες ημέρες σε εργοτάξιο επειδή θα ξεκινήσουν οι δουλειές για την ολική ανακαίνισή του και την μετατροπή σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο. Τις επόμενες ημέρες η εταιρεία υπογράφει τη σύμβαση με τον ανάδοχο και αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες που θα κρατήσουν περίπου δύο χρόνια. Ειρήσθω εν παρόδω, στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ χθες το παρών έδωσαν εκτός από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη και ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕΣΥΠ θα έχει πιο ενεργό, πλέον, ρόλο στις θυγατρικές της.

 

  • Διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από ότι αφήνουν να εννοηθούν ακόμα και οι σαφείς αιχμές που περιέχονται στις δηλώσεις τόσο του παραιτηθέντα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Πάνου Λασκαρίδη όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου της, έχει η υπόθεση που εξελίχθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Μέλη της Ενώσεως ισχυρίζονται πως μετά από αλλεπάλληλες και βασανιστικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της, είχε ατύπως δοθεί προθεσμία μέχρι τα τέλη του Μαΐου στον κύριο Π. Λασκαρίδη να παραιτηθεί για να μην προχωρήσει η Ένωση σε δικές τις πρωτοβουλίες. Η παραίτηση ζητήθηκε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξαιτίας της δημοσίευσης έντονα απαξιωτικών δηλώσεων του εφοπλιστή για την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το θέμα προσέλαβε τόσο σοβαρές διαστάσεις που οδήγησε τον αδερφό του, κ. Θανάση Λασκαρίδη να προβεί σε ανακοίνωση με την οποία διαχώριζε την θέση του και δήλωνε πως όσα ελέχθησαν από τον Π. Λασκαρίδη τον βρίσκουν «εκ διαμέτρου αντίθετο». Αυστηρότερες ήταν οι ανακοινώσεις των δύο μεγάλων αντιπροσωπευτικών σωμάτων του ελληνικού εφοπλισμού, δηλαδή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

 

  • Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα απεστάλη χθες η παραίτηση Λασκαρίδη, λίγο πριν την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, στην οποία επιστολή ούτε λίγο ούτε πολύ ο ίδιος ανέφερε πως «αρνείται να συνεχίσει να την υπηρετεί υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες». Η απάντηση ήρθε αργά το βράδυ από την ίδια την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η οποία με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως υπήρξε «καθολική σύνθεση» του διοικητικού συμβουλίου που έκανε «ομόφωνα αποδεκτή» την παραίτηση. Επιπλέον η Ένωση υπογράμμισε πως «απορρίπτει ολοσχερώς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς του», αναφερόμενη προφανώς στα περί δολοφονίας χαρακτήρα που σύμφωνα με τον Π Λασκαρίδη «έχουν αναλάβει ορισμένοι μέσα από την Ένωση». 

 

  • Το όλο σκηνικό αποτελεί μια σπανιότατη αν όχι τη μοναδική περίπτωση στην εκατονταετή ιστορία της Ενώσεως που τα εσωτερικά της ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τόσο άγαρμπα. Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης αργά το απόγευμα της Τρίτης εκφράζεται ««έντονη απογοήτευση και αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί πως η παραίτησή του οφείλεται προδήλως στην πρωτοφανή κατάσταση που ο ίδιος προκάλεσε». Όλοι πλέον εκφράζουν την ελπίδα τους προς το θέμα έληξε εδώ και απεύχονται την περίπτωση να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News