Business Talk Παρασκευή 11/06/2021, 05:31
BUSINESS TALK

Χρησμοί και μάχες οπισθοφυλακής

Χρησμοί και μάχες οπισθοφυλακής
  • Με το διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα βελτιωμένο σημαντικά τόσο εξαιτίας της πολιτικής σταθερότητας όσο και του των επερχόμενων εκταμιεύσεων από το ταμείο ανάκαμψης (κλίμα που κεφαλαιοποιείται ήδη και στις ομολογιακές εκδόσεις του δημοσίου) επανέρχονται στο προσκήνιο project που είχαν εγκαταλειφθεί την προηγούμενη επταετία. Μεταξύ αυτών και το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες που πρόλαβε και μετουσιώθηκε τότε σε δύο εξαγορές. Σήμερα οι πληροφορίες λένε θέλουν την διαδικασία αυτή να έχει ξαναπάρει μπροστά με τουλάχιστον δύο μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να έχουν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεχτεί βολιδοσκοπήσεις.

 

  • Μάχες οπισθοφυλακής, σκληρές, δίδονται μέχρι την τελευταία στιγμή για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και έχει ληφθεί απόφαση διοικητικού συμβουλίου των αρμοδίων οργάνων για το διορισμό της νέας διοίκησης ένα σημαντικό κομμάτι των ιθυνόντων φέρεται να επιδιώκει τροποποιήσεις στην σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ταμείου. Έτσι ανακοινώσεις που είχανε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου και μετατέθηκαν για αυτή την εβδομάδα μεταφέρονται για την επόμενη. Ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή και ξοδεύεται, άσκοπα ίσως, πολιτικό κεφάλαιο Χωρίς να χρειάζεται, σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι.

 

  • Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος ο ελληνικός τουρισμός ξεκίνησε με βασικό τροφοδότη επισκεπτών την βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα την Γερμανία την Ολλανδία και τώρα και την Δανία η οποία απελευθέρωσε την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Αντιθέτως οι φίλοι μας οι Βρετανοί και οι Ρώσοι εξακολουθούν να θέτουν προσκόμματα στις μετακινήσεις είτε με καραντίνες είτε με περιορισμένες πτήσεις αντίστοιχα. Ευτυχώς από τον αγγλοσαξονικό κόσμο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάθμισαν κατηγορία την Ελλάδα διευκολύνοντας περαιτέρω τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών και δίνοντας ένα σήμα προς αμερικανούς πολίτες ότι Ελλάδα είναι, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες χώρες, ένας ασφαλής προορισμός.

 

  • Η ΕΛΤΑ courier δείχνει το δρόμο της βιώσιμης κερδοφορίας για τον όμιλο των ΕΛΤΑ καθώς το επιστολικό έργο καθίσταται παρωχημένη δραστηριότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο κυρίαρχη πραγματικότητα. Μια προσεκτική ματιά στην ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου για τη χρήση του 2020 δείχνει πως ο τζίρος της θυγατρικής τους στις ταχυμεταφορές αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια. Το έργο αυτό πρέπει να θεωρείται κερδισμένο, σχολιάζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί μάχη για να διατηρηθεί καθώς η δραστηριότητα είναι έντονα ανταγωνιστική με αρκετούς σημαντικούς παίκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

  • Μόνιμοι θαμώνες των γενικών συνελεύσεων του ΟΤΕ είναι πλέον φοιτητές. Στη  γ.σ. της Τέταρτης εισέπραξαν αρκετή πληροφορία, όχι μόνο σε ακαδημαϊκό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο από όσα είπε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ. Τι ανέφερε; Ότι «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, το disruption, η απότομη αλλαγή μπορεί να έρθει από παντού. Στόχος μας να είναι να αλλάζουμε συνεχώς με ελεγχόμενο τρόπο, πριν μας αναγκάσουν οι συνθήκες». Η αλήθεια είναι ότι ο Τσαμάζ-σε αντίθεση με τους θεωρητικούς που συναντάμε συχνά στα πανεπιστήμια-  δρα απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

 

  • Ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει ένα ευρύτατο πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ το στρατηγικό πλάνο του ομίλου, για την επόμενη δεκαετία, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, την πελατοκεντρική προσέγγιση, τα δίκτυα και τις λειτουργίες. «Οι πελάτες μας θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα συνδεδεμένο με όλο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες» σημείωσε ο Μ.Τσαμάζ. Ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα, ενώ μέχρι το 2024 θα επενδύσει ακόμη 2 δισ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News