Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 13:59
BUSINESS & FINANCE

ΕΛΠΕ: Πώς θα εκλέγονται τα μέλη της διοίκησης – «Πέρασε» η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ

Ευρεία πλειοψηφία στην έκτακτη Γ.Σ.

ΕΛΠΕ: Πώς θα εκλέγονται τα μέλη της διοίκησης – «Πέρασε» η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως προς τον τρόπο εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Με ποσοστό 96,4%, οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι το Ταμείο θα διορίζει απευθείας τα τέσσερα από τα συνολικά 11 μέλη του δ.σ., ενώ τα υπόλοιπα επτά θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της διοίκησης ήταν η εκλογή και των 11 μελών του δ.σ. απ’ όλους τους μετόχους, χωρίς να προβλέπεται απευθείας διορισμός από το δημόσιο.

Η ευρεία πλειοψηφία καταδεικνύει ότι υπέρ της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ τάχθηκε και ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Paneuropean της οικογένειας Λάτση.

Τα ΕΛΠΕ ελέγχονται κατά 47% από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A., κατά 35% από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά 5,3% από Έλληνες θεσμικούς, κατά 3,4% από ξένους θεσμικούς και κατά 8,8% από ιδιώτες επενδυτές.

Στο μεταξύ, όπως έγραφε το πρωί το MoneyReview, στις αρχές φθινοπώρου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση για τη νέα δομή του Ομίλου, η οποία προβλέπει την ίδρυση εταιρείας holding. Η νέα εταιρεία θα αποτελεί «ομπρέλα», στην οποία θα υπάγονται η εταιρεία διύλισης (νυν ΕΛΠΕ Α.Ε.), η ΕΚΟ (λιανική καυσίμων), η Elpedison (ηλεκτρισμός) και ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ανδρέα Σιάμιση, η νέα εταιρική δομή έχει τέσσερα πλεονεκτήματα, καθώς θα διευκολύνει την υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου, θα ενισχύσει την ορατότητα της αξίας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, θα βελτιώσει τις επιλογές χρηματοδότησης καθώς και τη διαχείριση των κινδύνων. Επιπροσθέτως, θα ενθαρρύνει την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με σοβαρούς «παίκτες» για κάθε έναν από τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News