BUSINESS & FINANCE

ΕΛΠΕ: Αρχές φθινοπώρου η πρόταση για τη νέα δομή με εταιρεία holding

Τι είπε στους αναλυτές η διοίκηση της εταιρείας - Οι πέντε πυλώνες του Vision 2025 και τα σχέδια για επιθετική διείσδυση στις ΑΠΕ

ΕΛΠΕ: Αρχές φθινοπώρου η πρόταση για τη νέα δομή με εταιρεία holding

Ως προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τον όμιλο των ΕΛΠΕ αναδεικνύεται η προσαρμογή της εταιρικής τους δομής στα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του φθινοπώρου – δύο μήνες μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου – θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πρότασης για το νέο σχήμα, μια πρόγευση του οποίου έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης κατά το χθεσινό conference call που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Όπως είπε, η υφιστάμενη δομή του ομίλου χρονολογείται από το 1998, όμως από τα τότε «τα πράγματα έχουν αλλάξει», περιγράφοντας τον σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας εισηγμένης εταιρείας Συμμετοχών (Holding), υπό την «ομπρέλα» της οποίας θα βρεθούν η εταιρεία διύλισης, η ΕΚΟ (λιανική καυσίμων), η Elpedison και ο τομέας των ΑΠΕ. 

Τα 4 πλεονεκτήματα 

Όπως είπε ο κ. Σιάμισης, η νέα εταιρική δομή έχει τέσσερα πλεονεκτήματα, καθώς θα διευκολύνει την υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου, θα ενισχύσει την ορατότητα της αξίας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, θα βελτιώσει τις επιλογές χρηματοδότησης καθώς και τη διαχείριση των κινδύνων. Επιπροσθέτως, θα ενθαρρύνει την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με σοβαρούς «παίκτες» για κάθε έναν από τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης.

Οι πέντε πυλώνες του Vision 2025

O επικεφαλής των ΕΛΠΕ ανέλυσε επίσης τους πέντε πυλώνες του σχεδίου «Vision 2025» για τον στρατηγικό μετασχηματισμό του Ομίλου μέσω από τον οποίο θα μειωθεί η υπερβολική εξάρτησή του από τον κλάδο διύλισης, θα βελτιωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα ενθαρρυνθεί η περαιτέρω διείσδυση στον κλάδο των ΑΠΕ.

1. Νέα στρατηγική ESG που θέτει στο επίκεντρο την μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επίπεδα του 2019, η οποία θα προέλθει κατά 30% από το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων διύλισης και  κατά 20% από την ανάπτυξη στις ΑΠΕ 

2. Νέες προτεραιότητες επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, που θα αντανακλούν τον αυξανόμενο ρόλο του κλάδου ΑΠΕ που θα αναλογεί στο 75% της αύξησης των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα

3. Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, θέμα που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις αλλαγές στο Καταστατικό προς αυτή την κατεύθυνση

4. Δημιουργία νέα εταιρικής δομής προσαρμοσμένης στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες του Ομίλου 

5. Επαναπροσδιορισμός της εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη νέα στρατηγική. «Τα υφιστάμενα brands θα αναβαθμιστούν όπως απαιτείται», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά

Φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων – Τα σχέδια για τις ΑΠΕ

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Σιάμισιης και στο επενδυτικό πλάνο ύψους 3,5-4 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Τα μισά κεφάλαια προγραμματίζονται να διοχετευθούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και των υγρών καυσίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται ένα επιθετικό πλάνο επενδύσεων, ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από το οποίο τα μισά κεφάλαια προορίζονται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της διύλισης και την υγρών καυσίμων, με επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε πρότζεκτ «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου και καθαρών καυσίμων. 

Τα υπόλοιπα μισά θα κατευθυνθούν στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πράσινη εγκατεστημένη ισχύ 2 GW το 2030, με έμφαση στις εδραιωμένες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά-αιολικά). Όπως σημείωσε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος,  η υλοποίηση του χαρτοφυλακίου project του Ομίλου επιταχύνεται. Το  project-«σημαία» για τα πράσινα ΕΛΠΕ, δηλαδή το φωτοβολταϊκό των 204 MW στην Κοζάνη έχει ολοκληρωθεί κατά 40%. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες έως το τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 300MW σε προχωρημένο στάδια αδειοδότησης (έχουν δηλαδή λάβει ΑΕΠΟ και όρους σύνδεσης στο Δίκτυο), ενώ έχει λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού για έργα ισχύος 214 MW. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, αναπτύσσονται projects αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες εγκαταστάσεις του Ομίλου.

Όσον αφορά τον τρόπο εμπορικής αξιοποίησης των νέων μονάδων ΑΠΕ, παράλληλα με το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, εξετάζεται η προοπτική σύναψης ενδοομιλικών «πράσινων» PPA. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινούν από μία ισχυρή αφετηρία για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, ώστε με την παραγωγή αυτών των μονάδων να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα. 

Σήμερα η έκτακτη Γ.Σ. για τις αλλαγές στο καταστατικό 

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, σήμερα θα λάβει χώρα η -εξ αναβολής από τις 21 Μαΐου- έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει προτεινόμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό, με σημαντικότερη εξ αυτών τον τρόπο επιλογής των μελών του ΔΣ. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι το  Δημόσιο να διορίζει απευθείας τα 4 μέλη του ΔΣ , τα οποία θα μειωθούν σε 11, με τα υπόλοιπα να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, χωρίς τη συμμετοχή του. Η πρόταση του Δ.Σ., το οποίο συγκάλεσε την έκτακτη Γ.Σ. ήταν και τα 11 μέλη να εκλέγονται από τη Γ.Σ. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News