BUSINESS & FINANCE

Στις 15 Ιουλίου για ΔΕΠΑ Υποδομών – Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Ενέργεια

Ο σχεδιασμός για Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ - Τι γίνεται με ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ 

Στις 15 Ιουλίου για ΔΕΠΑ Υποδομών – Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Ενέργεια

«Στην πρίζα» μπαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 15 Ιουλίου. «Ραντεβού το Σεπτέμβριο» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την ελπίδα μέχρι τότε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE. Το 2022 «τα σπουδαία» για την ιδιωτικοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, που προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Και….στις ελληνικές καλένδες μπαίνουν τα σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, καθώς αμφότερες οι επιχειρήσεις είναι σε φάση στρατηγικού μετασχηματισμού, από τον οποίο το Δημόσιο –ως μέτοχος μειοψηφίας στα ΕΛΠΕ και βασικό μέτοχο της ΔΕΗ- επιδιώκει να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες.

Αυτή είναι η σύνοψη των εξελίξεων των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων που «περνούν» από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του Ταμείου που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και δημοσιοποιήθηκε προ ολίγου.

Η βασικότερη είδηση που προκύπτει είναι η «ενεργοποίηση» της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με το ΤΑΙΠΕΔ να πωλεί το 65% και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.  Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στις 15 Ιουλίου, σε δυο περίπου μήνες από σήμερα, με τα έξι σχήματα που έχουν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού, να βρίσκονται σε θέσεις μάχης: Πρόκειται για την EPH Investment Advisors (Τσεχία), First State Investments, Italgas (Ιταλία), KKR (ΗΠΑ), Macquarie (Αυστραλία) και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE Fund & Shanghai Dazhong Public Utilities.

Οι δυο «μικρές» εκκρεμότητες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών…

Για να προχωρήσει όμως η ιδιωτικοποίηση πρέπει πρώτα να επιλυθούν δυο βασικές εκκρεμότητες: Η πρώτη αφορά στην ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), θέμα που έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές ώστε να διενεργήσουν τις αποτιμήσεις και να καταρτίσουν τις οικονομικές προσφορές. Η ενοποίηση θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση και θα συμβάλλει στο να προχωρήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ (ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία)  με μικρότερες αυξήσεις των τελών διανομής, αφού θα επιμεριστεί το σχετικό κόστος στους καταναλωτές όλων των Εταιρειών Διανομής Αερίου και όχι μόνο στους πελάτες της ΔΕΔΑ.

Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την τύχη του μεριδίου 49% που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ η ιταλική Eni Gas e Luce, που έχει εκφράσει τη βούλησή της να αποεπενδύσει από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για να επικεντρωθεί στην κεντρική της δραστηριότητα, δηλαδή την εμπορία ρεύματος και φυσικού αερίου.  Πιθανότερο σενάριο φέρεται να είναι να καταθέσουν οι υποψήφιοι διακριτό τμήμα στον διαγωνισμό για το «κομμάτι» της Eni που θα καταλήξει στον ιταλικό όμιλο  

Και το μεγάλο «αγκάθι» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν σχεδόν παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας πηγαίνει επισήμως πιο πίσω. «Για λόγους που αφορούν στη απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναστείλει την φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους (τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή), όταν θα ενημερώσει τους προεπιλεχθέντες επενδυτές για τις επόμενες φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα».

Η διπλωματική αυτή διατύπωση υποκρύπτει την έμμεση, πλην σαφή παραδοχή από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (για την οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΔΕΗ-Motor Oil, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου,  η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison,η ΜΕΤ Holding και η Shell Gas)  δεν μπορεί να προχωρήσει όσο εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη για τον τρόπο που τιμολόγησε η ΔΕΠΑ την ELFΕ, με τη δεύτερη να δικαιώνεται πρωτοδίκως.

Κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί έφεση που θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο., Η έκβασή της θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της ιδιωτικοποίησης, καθώς σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση δεν ανατραπεί στο Εφετείο, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ να εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις, ανοίγοντας ένα «μέτωπο» υψηλής νομικής και οικονομικής αβεβαιότητας…

Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας 

Ασαφής είναι ορίζοντας και για τον χρόνο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας από τα δυο σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Energean. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι μελέτες που ωριμάζει το Ταμείο (τεχνικές μελέτες, μελέτες ακεραιότητας) θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεγαλύτερη όμως εκκρεμότητα αφορά στη ΡΑΕ και το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της Αποθήκης, μέσω του οποίου θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων η διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, το WACC και ο τρόπος τιμολόγησης συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού κοινωνικοποίησης, του μέρους δηλαδή της επένδυσης που θα «περάσει» στα τιμολόγια των χρηστών του Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποτελεί κρατική ενίσχυση. Εκκρεμότητες υπάρχουν και από διαδικαστικής πλευράς αφού το Virtual Data Room δεν έχει ακόμα ανοίξει (καθώς η συγκέντρωση των δεδομένων δεν  έχει ολοκληρωθεί).

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο «MR»,  το έργο είναι υψηλής σημασίας για τον σχεδιασμό ανάδειξης της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή και για αυτό καλό θα ήταν να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος ύψους 360 εκατ. κυβ. μέτρων.

ΔΕΗ – ΕΛΠΕ 

Λακωνική είναι η αναφορά του ΤΑΙΠΕΔ στα σχέδια για το μερίδιο 17% της ΔΕΗ και 35,5% των ΕΛΠΕ που έχει στην κατοχή του. Παρατηρεί απλώς ότι «εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης». Είναι πάντως βέβαιο ότι δεν υπάρχουν σενάρια ιδιωτικοποίησης στο τραπέζι στην παρούσα φάση.

ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ

Σε εξέλιξη βρίσκονται και δυο ακόμα ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις εκτός της «σφαίρας» του ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το 49% της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που «τρέχει» η ΔΕΗ και πιθανότατα θα είναι η ιδιωτικοποίηση που θα περάσει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού και για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μέσω των δυο παράλληλων διαγωνισμών, τον ένα που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ (που ενεργεί για λογαριασμό των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, και τον άλλο που τρέχει ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ.

Όσον αφορά στο ΔΕΔΔΗΕ,  την Παρασκευή που άνοιξε το VDR ξεκίνησε και ο έλεγχος από τα εννέα ενδιαφερόμενα funds στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με κάθε επενδυτή ξεχωριστά, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το τέλος του έτους.

Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα άνοιξε το VDR από το ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και ο Ειδικός Διαχειριστής. Από τα ευρήματα του ελέγχου των μνηστήρων θα εξαρτηθεί το εύρος και το ύψος του δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται και το θέμα της προσαρμογής της ΛΑΡΚΟ στην περιβαλλοντική νομοθεσία, που συνεπάγεται επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News