ΑΓΟΡΕΣ

Motor Oil – ΕΛΠΕ: Πώς τα δύο διυλιστήρια δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο

Οι δύο μετοχές ενισχύονται κατά 2,5%

Motor Oil – ΕΛΠΕ: Πώς τα δύο διυλιστήρια δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο

Σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν σήμερα οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων της χώρας, δηλαδή της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της αγοράς, αμφότερες καταγράφουν άνοδο της τάξης του 2,5% με αποτέλεσμα η Motor Oil να διαμορφώνεται στα 13,6 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στα 5,74 ευρώ. 

Για την πρώτη, μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση είναι η καλύτερη του τελευταίου 1,5 μήνα (από τις 23 Αυγούστου) και για τη δεύτερη η καλύτερη του τελευταίου τουλάχιστον ενός μήνα (από τις 30 Αυγούστου). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος των δύο εισηγμένων σχετίζεται άμεσα με την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση στην τιμή των 100 δολαρίων/βαρέλι «γεννούν» προσδοκίες για αισθητή βελτίωση του περιθωρίου κέρδους. 

Άλλωστε, με δεδομένη την εν εξελίξει κρίση στο φυσικό αέριο και την απροθυμία του OPEC να αυξήσει σημαντικά την προσφορά, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα, με τιμές ρεκόρ.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η αισθητή άνοδος της τιμής του αργού, καθώς και η ανάκαμψη της ζήτησης, έχουν ήδη αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με τη Motor Oil να επιστρέφει στα καθαρά κέρδη (121 εκατ. ευρώ από ζημιές 150 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020) και τα ΕΛΠΕ να πράττουν ακριβώς το ίδιο (206,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 335,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020).

Πάντως, και οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. σε επίπεδα χαμηλότερα της προ-πανδημικής περιόδου. Κι αυτό, παρότι η Motor Oil έχει εμφανίσει άνοδο 13% και τα ΕΛΠΕ άνοδο 4% μέσα στο 2021.

Motor Oil – ΕΛΠΕ: Πώς τα δύο διυλιστήρια δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο-1

Motor Oil – ΕΛΠΕ: Πώς τα δύο διυλιστήρια δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο-2

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΕΛΠΕ, με την ίδρυση εταιρείας holdings, κάτι το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τη λειτουργία και να μεγεθύνει τα κέρδη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News