ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η στασιμότητα – Αναλαμπές από Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ

Στις 873 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,19%

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η στασιμότητα – Αναλαμπές από Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ

Συνέχεια στη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει πειστικά από τη ζώνη των 870 μονάδων, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,19% και διαμορφώνεται στις 873,50 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,88 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (868,86 έως 875,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 15 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η ελληνική αγορά  εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 890 – 910 μονάδων, κάτι στο οποίο συμβάλλει σημαντικά και ο εξασθενημένος όγκος. 

Από τις σημερινές μεταβολές, πάντως, η μετοχή της Motor Oil φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεχωρίσει, καθώς κερδίζει 3% και βρίσκεται στα 13,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στηρίγματα παρέχει τόσο η μετοχή του ΑΔΜΗΕ όσο και η μετοχή των ΕΛΠΕ. 

Από την άλλη πλευρά, ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία υποχωρεί άνω του 1%, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες κινούνται σε χαμηλά «νερά», μην βοηθώντας στο να ξεκολλήσει ο Γενικός Δείκτης.  

Προς αναβολή η ανοδική κίνηση 

Η βραχυπρόθεσμη τάση, όπως γίνεται αντιληπτό, παραμένει πτωτική, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον απογοητευτικό τζίρο, με τους ξένους επενδυτές να «αγνοούνται» εν μέσω των ανησυχιών για επικείμενη διόρθωση στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.   

«Η αγορά ακόμα δεν βρίσκεται σε μία επιθετική ανοδική κίνηση με το σκεπτικό να είναι ότι αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον» σχολιάζει η Fast Finance, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της.  

Άλλωστε, τα εγχώρια δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, στηρίζοντας το σενάριο μιας μεσο-μακροπρόθεσμης θετικής τάσης, και έχοντας ως βασικά στηρίγματα αφενός τις εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων αφετέρου τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και ο «βραχνάς» των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με τις ΔΕΗ και Attica Bank να καλούνται να βρουν «φρέσκα» κεφάλαια εντός των επόμενων εβδομάδων.   

«Σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη» επισημαίνει η Fast Finance.    

Στάσιμες οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αδυνατεί να ξεφύγει από το ευρύτερο κλίμα της στασιμότητας, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,07% και τις 550,82 μονάδες.  

Με εξαίρεση την Attica Bank, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 1,6% και επιστρέφει στο τεχνικό σημείο των 4 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες περιορίζονται κάτω του +/-1%.  

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται κατά 0,3% και το 1,11 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,4%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank – Πειραιώς παραμένουν σχεδόν σταθερές. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,27% 1,117 ευρώ  
  • Attica Bank -1,58% 4,055 ευρώ  
  • Eurobank 0% 0,82 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,41% 2,46 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,07% 1,391 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, με τη μετοχή της Motor Oil να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, καθώς ενισχύεται στο +3% και τα 13,7 ευρώ. Στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΑΔΜΗΕ, οι οποίες αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%.  

Από την άλλη πλευρά, ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και τα 3,55 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις κάτω του 1% ασκούνται, επίσης, στις μετοχές των Viohalco, Aegean και ΔΕΗ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, οι μετοχές των Πλαίσιο, Intracom και Intrakat ξεχωρίζουν στο +2,5%, με τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης αντίθετα να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News