Green Economy Τρίτη 5/10/2021, 13:01
GREEN ECONOMY

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο: Πάνω από τα 100 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Η χειρότερη κρίση ενέργειας των τελευταίων δεκαετιών

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο: Πάνω από τα 100 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω της διάχυτης ανησυχίας για την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Η εκτίναξη της ζήτησης, ως απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την καθίζηση των αποθεμάτων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο έχει οδηγήσει τις τιμές στον… θεό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εκτίναξη της τιμής του αερίου έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, παρασέρνοντας ανοδικά και τον πληθωρισμό, ο οποίος για τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών (3,4% σε ετήσιο επίπεδο).

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός: Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση

Συν τοις άλλοις, το «ακριβό» κόστος ενέργειας έχει αρχίσει να επηρεάζει και τη βιομηχανική παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου, κάτι το οποίο επιτείνει τον κίνδυνο για μια νέα εποχή αστάθειας στο ευρωπαϊκό επιχειρείν.

Πάνω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Τα μελλοντικά συμβόλαια αερίου αυξήθηκαν σήμερα το πρωί κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι ροές αερίου από τη Ρωσία -ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης- παραμένουν μειωμένες. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η παραγωγή της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα, κάτι που μεγεθύνει το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Το κύμα ανατιμήσεων φρενάρει την ελληνική βιομηχανία

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα αποθέματα φυσικού αερίου να κυμαίνονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας (για αυτή την εποχή), πυροδοτώντας παράλληλα, αυξήσεις και στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, η οποία επίσης βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

Dutch front-month gas surges above 100 euros amid energy crunch

Στρατηγικό απόθεμα για μελλοντικές κρίσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. εξετάζουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος αερίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές κρίσης.

Διαβάστε ακόμηΗ Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση: Κάντο όπως στην πανδημία;

«Βραχυπρόθεσμα, θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πώς θα χειριστούμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα, και θα εξετάσουμε τη συνολική σύνθεση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για να προσθέσει: «Για το φυσικό αέριο εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές – το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομίες ανακάμπτουν, έτσι η ζήτηση αυξάνεται, αλλά η προσφορά δεν αυξάνεται ανάλογα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News