Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο: Ράλι σε μετοχές, crypto – Πτώση σε πετρέλαιο, χρυσό

Η διττή εξήγηση της ανοδικής αντίδρασης

Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο: Ράλι σε μετοχές, crypto – Πτώση σε πετρέλαιο, χρυσό

Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ανέκαμψαν δυναμικά μετά τις ισχυρές απώλειες της Πέμπτης, καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο αντισταθμίστηκε από την προοπτική διατήρησης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων. 

Μετοχές και κρυπτονομίσματα, συγκεκριμένα, τράβηξαν την ανηφόρα, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης πτώσης, ενώ χρυσός, εμπορεύματα κι άλλα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έβγαλαν το πόδι από το γκάζι. 

Η αλλαγή σκηνικού, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει διττή εξήγηση. Αφενός οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην οικονομία μπορούν να βάλουν σε δεύτερη σκέψεις τις κεντρικές τράπεζες, αναβάλλοντας την αύξηση των επιτοκίων και διατηρώντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι επενδυτές έχουν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. 

Αφετέρου οι μέχρι στιγμής κυρώσεις της Δύσης δεν κρίνονται ως αρκετά εξοντωτικές για τη Ρωσία, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα πρόσθετο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Άνοδος 3% στην Ευρώπη 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος την Πέμπτη βρέθηκε σε χαμηλό επτά μηνών, σήμερα αυξήθηκε κατά 3,2% και έκλεισε στις 453 μονάδες, ενώ σε επίπεδα άνω του 3% τερμάτισαν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.  

Εξίσου δυναμική ήταν η αντίδραση στις αγορές της ευρω-περιφέρειας, όπου ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 3,5%, o δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη αυξήθηκε κατά 3,7% και ο δείκτης PSI 20 στη Λισαβόνα κινήθηκε ανοδικά κατά 2,75%.   

Όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες, μάλιστα, έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τους κλάδους των μετάλλων, της κοινής ωφέλειας και των τραπεζών να ηγούνται των κερδών και να ενισχύονται κατά τουλάχιστον 4%.   

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκε στο +4,38% και τις 927 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή των τελευταίων 15 μηνών. 

Η καλύτερη μέρα του 2022 στη Wall 

Στη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς την καλύτερη ημέρα του 2022, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 780 μονάδες ή κατά 2,3% και ανακτά τις 34.000 μονάδων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται κατά 2,1% και διαπραγματεύεται στις 4.380 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη κατά 1,4% και αυξάνεται στις 13.660 μονάδες.  

Ανέκαμψαν τα crypto, πτώση για τον χρυσό 

Ανοδική ήταν, επίσης, η αντίδραση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, μία ημέρα μετά το sell off των παγκόσμιων αγορών, το οποίο έσβησε 150 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των crypto, ως απόρροια των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία. 

Το Bitcoin, συγκεκριμένα, προσέγγισε εκ νέου το τεχνικό σημείο των 40.000 δολαρίων, παρότι χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 34.338 δολάρια. Διψήφια άνοδο εμφάνισαν και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα. 

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού -παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδου αναταράξεων- διόρθωσε στο -2% και υπαναχώρησε στα 1.886 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ την Πέμπτη έφθασε μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά. 

Μικρές απώλειες παρουσίασαν και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, τα οποία αντέδρασαν στη χθεσινή μεγάλη άνοδο. Έτσι, σήμερα η τιμή του ασημιού μειώθηκε κατά 3%, η τιμή της πλατίνας κατέγραψε πτώση κατά 1% και η τιμή του παλλάδιου διολίσθησε κατά 6,5%. Η τιμή του χαλκού, πάντως, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. 

Τέλος, στην αγορά του πετρελαίου, τα συμβόλαια αργού και Brent υποχώρησαν κατά σχεδόν 3% και διαμορφώθηκαν σε 90,2 και 96,1 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι χθες αμφότερα υπερέβησαν προσωρινά το τεχνικό σημείο των 100 δολαρίων, για πρώτη φορά από το 2014. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bank of America: Μην αγοράζετε ακόμα ευρωπαϊκές μετοχές

Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες

Ουκρανική κρίση: Γιατί ανεβαίνουν σήμερα τα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News