Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ουκρανική κρίση: Γιατί ανεβαίνουν σήμερα τα χρηματιστήρια

Ουκρανική κρίση: Γιατί ανεβαίνουν σήμερα τα χρηματιστήρια

Μια εύθραυστη ανάκαμψη σημειώνουν σήμερα τα χρηματιστήρια έπειτα από τις δραματικές χθεσινές απώλειες, με τους επενδυτές, πάντως, να έχουν στραμμένη την προσοχή στις κυρώσεις της Δύσης και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν τόσο στη ρωσική όσο όμως και στην ευρωπαϊκή –κυρίως- οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία, που όπως είπε, θα επιφέρουν σοβαρό κόστος για την οικονομία της και θα πλήξουν την ικανότητά της να συναλλάσσεται σε ξένα νομίσματα. Όμως, οι Δυτικοί δεν απαγόρευσαν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και δεν απέκλεισαν τη χώρα από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα Swift.

Το γεγονός ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο θα μπορούσαν να είναι, εκτιμάται ότι δημιουργεί αυτό το αγοραστικό ενδιαφέρον στις αγορές σήμερα. Την ίδια στιγμή, η αναδίπλωση των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πλέον αυξημένες αβεβαιότητες, είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιδρά θετικά στα χρηματιστήρια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,75%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,14%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,15% και τον CAC 40 στο Παρίσι στο +0,13%.

Οι μετοχές του κλάδου ορυχείων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειες ανάκαμψης, με τα χημικά στο άλλο άκρο.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύθηκε σχεδόν κατά 2%, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα κέρδισε 1%. Κέρδη 0,54% για τον δείκτη Shanghai στην Κίνα και 1,08% για τον Shenzhen.

Ωστόσο, τα futures της Wall Street κινούνται στο κόκκινο, με τα συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq να σημειώνουν πτώση τουλάχιστον 1%.

Η Goldman Sachs προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση των στόχων της για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης θα επιβαρύνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για μήνες.

«Λόγω της σύγκρουσης, της μείωσης της διάθεσης για ρίσκο –μέρος της οποίας αναμένεται να επιμείνει- και της επίπτωσης στο μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, μειώνουμε τις τιμές-στόχους», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεσή τους.

Ο νέος στόχος για τον Europe Stoxx 600 Index σε ορίζοντα 12 μηνών τίθεται στις 490 μονάδες, έναντι 530 μονάδων προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 θα κλείσει χωρίς κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτιμάται ότι θα κινείται στις 4.300 μονάδες σε έναν χρόνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4.800 μονάδες. Όμως, ο στόχος για τον FTSE 100 του Λονδίνου αναβαθμίζεται στις 8.100 μονάδες από τις 7.900 μονάδες, καθώς ο δείκτης έχει φανεί πιο ανθεκτικός στις αυξήσεις επιτοκίων και την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Πώς 300 δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές

Μπάιντεν: Νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News