Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 14:28
ΑΓΟΡΕΣ

Bank of America: Μην αγοράζετε ακόμα ευρωπαϊκές μετοχές

Bank of America: Μην αγοράζετε ακόμα ευρωπαϊκές μετοχές

«Είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουμε θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές», δηλώνουν οι αναλυτές της Bank of America, αφότου και η Goldman Sachs προχώρησε στην υποβάθμιση των τιμών-στόχου της για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει απώλειες 11% από το υψηλό του Ιανουαρίου στις 440 μονάδες, όμως η BofA επιμένει στην αρνητική άποψή της, παρότι αυτή είναι κόντρα στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις αγορές.

Ακόμα και μετά το sell off, ο Stoxx 600 δεν έχει φτάσει στις 430 μονάδες, όπου τον «βλέπει» ο οίκος με βάση την πτώση των δεικτών PMI και την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Και τώρα, οι αναλυτές εντοπίζουν πρόσθετους κινδύνους: 

–       Το σοκ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης. 

–       Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία  ανεβάζει την μακροοικονομική αβεβαιότητα,   επιβαρύνοντας τις αποτιμήσεις. 

Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες, δικαιολογούν πρόσθετο περιθώριο πτώσης 5% έναντι του βασικού σεναρίου, σημειώνει η BofA, εκτιμώντας ότι ο Stoxx 600 θα πρέπει να πέσει στις 410 μονάδες για να αποτυπωθούν τα πρόσθετα ρίσκα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η BofA δηλώνει underweight στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, ενώ ανάμεσα στα αμυντικά overweights που επιλέγει είναι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και τα προσωπικά είδη. Underweight δηλώνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ τονίζει ότι οι overweight θέσεις που έχουν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές τράπεζες μοιάζουν ευάλωτες. Στην ενέργεια, ο οίκος παραμένει underweight. 

Διαβάστε επίσης: 

Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News