ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: Ο χειμώνας ήρθε στα χρηματιστήρια

Morgan Stanley: Ο χειμώνας ήρθε στα χρηματιστήρια

«Ο χειμώνας ήρθε», δηλώνει η Morgan Stanley, καθώς θεωρεί ότι τα τελευταία στοιχεία δικαιώνουν την εκτίμησή της ότι οι αγορές θα σημειώσουν διόρθωση, εν μέσω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και επιβράδυνσης της ανάπτυξης. 

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καλυφθείτε για μερικούς ακόμα μήνες χειμώνα, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης παραγκωνίζει τη Fed για να γίνει η βασική ανησυχία», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου Michael Wilson, σε νέα έκθεσή του. 

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η Fed είναι σοβαρή στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και δεν αναμένεται να γίνει πιο dovish σύντομα, με δεδομένη τη σφοδρότητα της οικονομικής απειλής και την κάλυψη που έχει από τον Λευκό Οίκο να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων. 

 «Τα καλά νέα είναι ότι οι αγορές ‘χωνεύουν’ αυτή τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και μήνες. Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ έχουν πέσει μόνο 5-10% από τα υψηλά τους, η ζημιά κάτω από την επιφάνεια έχει υπάρξει τεράστια, ακόμα και καταστροφική για πολλές μεμονωμένες μετοχές», σημειώνει ο Wilson, καθώς τα πιο κερδοσκοπικά κομμάτια της Wall Street έχουν δεχθεί πλήγμα 30-50%. 

Morgan Stanley: Ο χειμώνας ήρθε στα χρηματιστήρια-1

Η Morgan Stanley θεωρεί την κίνηση αυτή δικαιολογημένη, καθώς αυτές οι αποτιμήσεις δεν είχαν λογική. Εν συντομία, η υπερβολή στις αγορές αντιστρέφεται, όπως λέει.  

Όμως η προσοχή θα στραφεί τώρα από τη σύσφιγξη της Fed στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτή η επιβράδυνση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οικονομικός κύκλος προχωρά και όχι με τη μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνει η Morgan Stanley, εκτιμώντας μάλιστα ότι η νέα αυτή μετάλλαξη μπορεί να αποδειχθεί και το τελευταίο κύμα της πανδημίας. «Όμως, αυτό σημαίνει και το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης, τόσο νομισματικών όσο και δημοσιονομικών», σημειώνει ο Wilson. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley συστήνει στους πελάτες της να προτιμήσουν τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης, αλλά με αμυντική έναντι της κυκλικής στάσης. «Δηλαδή, μπείτε σε χειμερία νάρκη ώσπου να τελειώσει ο χειμώνας», καταλήγει η ανάλυση. 

Διαβάστε επίσης: 

Οκτώ γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Στην κορυφή της Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη επίδοση για το 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News