ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου

Μπορεί ο Ιανουάριος να αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας για τα διεθνή χρηματιστήρια από τον Μάρτιο του 2020, όμως η αγορά της Αθήνας κατάφερε να αντισταθεί στο κύμα των ρευστοποιήσεων, εμφανίζοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank.

«Η μεγαλύτερη τάση στις αγορές τον Ιανουάριο ήταν χωρίς αμφιβολία η στροφή προς τη σύσφιγξη της πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες, ως απάντηση στον συνεχιζόμενο και επίμονο πληθωρισμό», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank Henry Allen και Jim Reid. «Ειδικά η Fed έχει υπάρξει στην πρώτη γραμμή αυτής της στροφής και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κινήθηκαν προς την προεξόφληση ενός πιο επιθετικού ρυθμού στις αυξήσεις επιτοκίων, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν γύρω στην πρωτοχρονιά».

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου-1

Η άλλη βασική τάση που επηρέασε τις αγορές ήταν οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για την Ουκρανία, οι οποίες επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα και ανέβασαν την τιμή του μπρεντ πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Κατόπιν τούτων, με άνοδο 5% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφάνισε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank. Σε διεθνές επίπεδο, μόνο ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας ξεπέρασε την ελληνική επίδοση, με +7% για τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Με κέρδη κοντά στο 5% «έφυγε» ο Ιανουάριος – Διψήφιο ράλι στις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News