ΑΓΟΡΕΣ

Αναταράξεις στις αγορές μετοχών – Τι πρέπει να περιμένει το Χ.Α.

Αναταράξεις στις αγορές μετοχών – Τι πρέπει να περιμένει το Χ.Α.

Στους ρυθμούς της Federal Reserve κινούνται σήμερα οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο μιας ταχύτερης απόσυρσης της φθηνής και άφθονης ρευστότητας. 

Η χθεσινοβραδινή δημοσίευση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε το έναυσμα για μπαράζ πωλήσεων στις αγορές μετοχών, καθώς τα στελέχη της Fed άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων. 

Τα στοιχεία, ειδικότερα, κατέδειξαν ότι η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων ενδέχεται να λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δηλαδή μετά τον Μάρτιο (έχουν προγραμματιστεί τρεις αυξήσεις το 2022). 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έχουν εθιστεί εδώ και δύο χρόνια στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα. 

Στο κόκκινο οι αγορές 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βράδυ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 τερμάτισε με απώλειες σχεδόν 2%, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε περίπου 400 μονάδες.   

Τη σκυτάλη των απωλειών πήραν σήμερα το πρωί οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει σχεδόν στο -3% και να υποχωρεί κατά 850 μονάδες. Κατά 2,7% μειώθηκε και ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία.   

Στη Γηραιά Ήπειρο, οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Μιλάνο και το Παρίσι, όπου ο δείκτης FTSE MIB και ο δείκτης CAC 40 διολισθαίνουν κατά 1,7%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο -1,2%. 

Αναταράξεις παρατηρούνται και στην αγορά των cryptos, με το Bitcoin να παρουσιάζει απώλειες κοντά στο 7% και να υποχωρεί κάτω από τα 43.200 δολάρια. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, είχε φθάσει έως και τα 42.500 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίο ένα και πλέον μήνα. 

Πώς θα επηρεαστεί το Χ.Α. 

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να αποτυπωθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (είναι κλειστό σήμερα λόγω Θεοφανίων), το οποίο θα κληθεί να βρει στηρίγματα για να υπερασπιστεί το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων. 

Άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών είναι μια αρκετά ρηχή αγορά, προκειμένου να αντισταθεί στις εισαγόμενες από το εξωτερικό πιέσεις, κάτι το οποίο είχε διαφανεί καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να υιοθετούν μια πιο συντηρητική στάση και να συντηρούν τη στασιμότητα – στασιμότητα γύρω από τις 900 μονάδες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και μια νέα διόρθωση, με πρώτο σημείο στηρίξεων τις 860 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν στον ορίζοντα το ανοδικό story, δεδομένων τόσο των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας όσο και των πολλών φθηνών επιλογών που βρίσκονται στο ταμπλό. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News